• сб. апр. 20th, 2024

Финансовият министър: Твърде възможно е инфлацията да ни изненада

Bychaspic

окт. 3, 2021

Моето предположение е, че е твърде възможно инфлацията да ни изненада.

Това каза министърът на финансите в служебния кабинет Валери Белчев в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия.

Той коментира дали ще се увеличава минималната работна заплата. По думите му още е рано да се кажа каква ще бъде нейната сума през следващата година.

„Това е наистина въпрос, който вълнува страшно много хора. Водим разговори със синдикати и работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство, това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Политики се слагат, когато има парламент, управляваща партия и редовно правителство. Ние влизаме в неестествената роля да трябва да се погрижим за тези неща. Задължително ще направим всичко възможно така че гражданите да страната да не изпаднат в затруднине положение. Знаем, че прогнозата за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол“, каза още Белчев.

Моето мнение лично като икономист, че тези статични погледи много често се оказват погрешни. След всички тези милиарди, които бяха изсипани в световната икономика, няма как да не предизвикат обезценка на парите. Моето предположение, че е твърде възможно инфлацията да ни изненада“, каза още Валери Белчев.

Той коментира и темата с данъците и посочи,че те трябва да се запазят, докато има извънредна ситуация, докато има нужна да се подкрепят бизнесът и хората.

Не предвиждаме проблеми с осигуряване на средствата, има още възможност за емитиране на дълг. Пари има, въпросът е да бъде както трябва. Така финансовият министър Валери Белчев коментира пред Нова тв  ще има ли пари за строителите на пътища. 

За ЦИК, които искат средства за машини, Белчев каза, че те също са осигурени. 

За високата цена на тока за бизнеса – планира се мярката да важи за периода октомври – март. Ако имаше парламент, мярката щеше да бъде през акцизите, например. Но сега нужните пари ги няма заложени в бюджета. Затова предприехме поредица от действия – нормализация на работата на енергийната борса и т.н. За тези пари – единственият джоб, от който можеше да се бръкне, е печалбата на АЕЦ. Но колкото и да изглежда, че АЕЦ прави много пари, не може компанията да се докара до фалит.

За столичния градски транспорт не мога да гарантирам дали ще намерим пари. Естествено, че не можем да оставим хората на улицата, но Столична община трябва да си поеме онговорността.

До 15 октомври Планът за възстановяване ще бъде внесен в Брюксел, увери Белчев. Дали парите ще дойдат преди или след Нова година – това не е толкова важно, каза още министърът от служебния кабинет.

Той каза, че не може да се произнесе законно ли е или не това, което бе направено у нас по „Магнитски“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *