• пт. мар. 29th, 2024

Христо Иванов, ДБ: Отказът на правителството да внесе в ЕС Плана за възстановяване е саботаж!

Bychaspic

апр. 15, 2021

Откриваме едно Народно събрание, над което тегне въросът дали изобщо ще го бъде. Това каза председателят ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Изборите приключиха и откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Откриваме го, аз много се радвам в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър СТоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие.

Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно“, каза още Иванов.

Според него съгласието и диалога са хубави неща, но той попита дали забравяме, че трябва да има законност. По думите му не е необходимо договаряне по кьошетата, а законност.

„Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него“, каза още Христо Иванов.

Той заяви, че „Демократична България“ има 10 приоритета в две групи. „Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв“, подчерта още Христо Иванов.

По думите му ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. „Смятам, че отказът да бъде внесен изготвения план с всичките му недостатъци, е саботаж“, подчерта още Христо Иванов.

„Трябва да преценим дали и какво може да свърши това НС. Ние имаме две групи приоритети. Едната е свързана с пандемията и преодоляването на кризата предизвикана от нея. Трябва да се приложат комплекс от мерки за икономическо подпомагане и социална защита. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв и трябва да получим ясна картина на ситуацията. България трябва да стартира процедурата на Плана за възстановяване и стабилност. Смятам, че отказът на правителството в оставка да го внесе в ЕС, въпреки недостатъците му, е саботаж“, коментира той.

По думите му, това е опит за прикриване на провал.

„Втората група са свързани с дълбоката криза на държавността. Протестът беше фокусиран върху конкретни лица, но става дума за много по-дълбоки системни недостатъци, които се крият в комунистическото минало и нескъсаната връзка със Съветския съюз“, добави Иванов.

„За нас на първо място е възстановяването на ролята на НС, реформа в изборния процес и съдебната система, укрепване на суверенитета, чрез разчистване на службите, преодоляване на факторите, ограничаващи свободата на медиите в България“, заяви Христо Иванов.

За фигурата и ролята на главния прокурор той заяви, че не може да има безконтролна институция и припомни, че последният път, когато е говорил по темата е подал оставката си.

„Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев, да работим за неговото отстраняване, да разформироваме КПКОНПИ и отстраняването на Сотир Цацаров“, категоричен беше Христо Иванов.

Легитимно е, ако бъде поискана нашата подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на „Има такъв народ“, каза  председателят ПГ на „Демократична България“.

„Демократична България“ се яви на тези избори да получи мандат за управление от гражданите. Направихме го, защото имаме амбициозна програма, защото имаме експертен капацитет и защото имаме политическа формация, която може да понесе политическата отговорност и тежест на управление. Избирателите решиха друго и ние уважаваме този вот“, каза още Иванов.

Той подчерта, че „Демократична България“ няма да подкрепи ГЕРБ.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *