• сб. апр. 20th, 2024

Шаленберг: Остват някои дребни неща да се решат преди европреговорите със Северна Македония

Bychaspic

май 10, 2022

„Окуражен сам, че се приближаваме към решението на проблема със старта на преговорите на Република Северна Македония с ЕС. Всички части от пъзела са на масата и сега просто трябва да ги сглобим. Надявам се, че преди започването на лятото ще се стигне до това начало. Австрия иска да допринесе и ще бъде солидарна с Република Северна Македония в тези стъпки преди преговорите, защото това е геостратегическа необходимост. Вие сте непосредствени съседи на ЕС, заобиколени сте от държави членки на ЕС“.

Това каза след разговорите си в Скопие с министъра на външните работи на Република Северна Македония федералният министър по европейските и международните въпроси на Австрия Александър Шаленберг, предаде кореспондентът на БТА.

Според него преговорите с Македония и Албания трябва да бъдат отворени възможно най-скоро, защото „това е геополитическата задача на ЕС и разширяването никога не е било толкова важно“.

„Остават някои дребни неща, които тепърва трябва да бъдат решени между София и Скопие. Но ние вярваме, че едната страна не може да отстъпи, а другата да спечели. Вярваме, че трябва да бъде намерен общ език. Да, това са наистина чувствителни въпроси. Аз идвам от Централна Европа, където също се сблъскваме с подобни проблеми, особено в началото на 21 век. Въпреки това ЕС е рамката, в която тези въпроси трябва да се обсъждат и където трябва да бъдат рационализирани. Това всъщност е подходът, който подкрепяме. И двете правителства, и двете страни вече имат компонентите на пъзела. Сега е моментът да получим съгласие“, каза Шаленберг, който пристигна в Скопие след разговори в София.

„Мога да кажа, че съм окуражен, защото ситуацията вече изглежда различно и мисля, че е напреднала. Знам, че има разочарование, за срокове, но за Австрия това е задача от геостратегическо значение. Този регион трябва да бъде част от ЕС“, каза Шаленберг след срещата си с Османи.

Акцент в разговорите му с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски са били външнополитическите приоритети на страната, в контекста на преодоляването на предизвикателствата по европейския път, както и развитието на политиката и сигурността в региона и Европа, съобщават от президентската пресслужба.

Пендаровски е подчертал необходимостта „институциите на ЕС да действат бързо по политиката на разширяване и да дадат възможност за незабавно започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония и провеждането на първата междуправителствена конференция. В същото време страната ще продължи диалога с България, за да намери устойчиво, разумно и достойно решение и да отблокира процеса на евроинтеграция“.

Шаленберг е на еднодневно работно посещение в Северна Македония и в рамките на деня му предстои среща и с премиера Димитър Ковачевски.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *