• чт. мар. 28th, 2024

Шефът на Агенцията по лекарствата: Срокът на годност на ваксините може да се удължи

Bychaspic

окт. 4, 2021

Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за „Пфайзер“. Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни, обясни Кирилов.

Това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван.

В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респектирвно сега той е до декември, обясни Кирилов.

Близо 6,6 милиона от разрешените до момента ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички разрешени, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори, обясни още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

На база честотата на поставяне на дозите е необходимо да бъдат търсени такива варианти, затова се водят активни преговори, подчерта Кирилов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *