• вт. апр. 16th, 2024

Шойгу: Нарочно забавихме темпото на настъплението в Украйна, за да избегнем цивилни жертви

Bychaspic

авг. 24, 2022

Забавените темпове в хода на специалната военна операция (СВО) в Украйна е съзнателно решение, взето с цел да се минимизират жертвите сред мирните граждани. Това съобщи в сряда министърът на отбраната на Русия на среща с колегите си от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде ТАСС.

По думите му в хода на СВО руските военни стриктно съблюдават нормите на международното право. Ударите се нанасят с високоточно оръжие по обекти на военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) – летища, командни пунктове, укрепени райони, обекти на военно-промишления комплекс и складове. При това се прави всичко възможно да бъдат избегнати жертви сред мирното население.

„Разбира се, това забавя темповете на настъпление, но ние правим това съзнателно“, отбеляза Шойгу.

Руските военни помагат на населението в освободените територии да се върне към мирния живот, отбеляза Шойгу. „Оказваме хуманитарна помощ, възстановяваме инфраструктурата и системите за обезпечаване на жевито“, съобщи Шойгу.

Той подчерта, че „украинските военни формирования прилагат тактиката на „изгорената земя“, действат като терористи и грубо нарушават международните норми.

„Те използват като огневи позиции жилищни сгради, училища, болници, детски градини, дислоцират там танкове и артилерия, прикриват се с населението като с жив щит“, заяви Шойгу.

Министърът на отбраната добави, че ВСУ минират дистанционно с противопехотни мини „Листенца“ и съзнателно обстрелват населените пунктове с явната цел да нанесат колкото се може повече поражения на инфраструктурата и мирните граждани.

Той отбеляза, че операцията в Украйна върви по план, всички задачи ще бъдат изпълнени. СВО беше необходима заради реалната заплаха от страна на Киев към Донбас, а след това към Русия.

„Киев, който отказа да изпълнява Минските споразумения, представляваше реална заплаха за Донбас, а в перспектива – и за Руската федерация. Разбирането за това доведе до необходимостта от провеждането на специалната военна операция в Украйна“, заяви Шойгу.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *