• чт. апр. 25th, 2024

Ще бъде ли спасена бившата белодробна болница в Радунци?

Bychaspic

окт. 14, 2021
Ще бъде ли спасена бившата белодробна болница в Радунци?

Снимка: кадър, БНТ

Още при първата вълна на коронавируса стана ясно, че няма достатъчно места, където да се лекуват болни с коронавирус. Затова пък страната разполага с бившата белодробна болница в Радунци, построена на 15 000 кв. метра в Старозагорско, насред планината с цел да бъде белодробен диспансер.

В момента сградата е в окаяно състояние и се руши.

Млад човек се опитва да я спаси. В началото Валентин Недков се опитва да не бъде разрушена, а сега се опитва да събере каквото има от нея и да спаси имуществото. Постоянно има набези и се краде каквото е останало. Доскоро е имало и техника, а в момента в сградата има много имущество и документи.

Недков пуска много снимки в социалните мрежи. „Болницата в Радунци е изоставена от 2015 г. и от последната година сградата е обект на недобросъвестни кражби.“, обяснява мъжът пред БНТ. По думите му, болницата може да се спаси, легловата база е голяма. „МЗ изцяло е абдикирало от възможността да бъде използвана и се опитват да я продадат“, разказва той.

„В момента се опитваме да спасим медицинските досиета на здравните работници. Правим го с МЗ и НОИ-Стара Загора. Изваждат се документите от сградата и се въвеждат в архив“, допълни Недков.

По думите му, става въпрос за голям комунистически обект, който не до скоро не е бил разграбен. „Болницата беше забравена от МЗ. Няколко от министрите изобщо не знаеха къде се намира. Никой не я е и посещавал. До октомври миналата година изглеждала все едно току-що са напуснали здравните работници. Всичко беше запазено“,  добавя мъжът и апелира сградата да има физическа охрана.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *