• пт. апр. 19th, 2024

Юлий Павлов: Карадайъ е трети, сигурен балотаж между Радев и Герджиков. Панов пада на четвърто място

Bychaspic

окт. 14, 2021

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изненадващо излиза трети в кандидат-президентската надпревара. Кандидатът на ДБ Лозан Панов изостава на четвърто място. Най-вероятно ще има балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков. Това показват данните от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 6 и 10 октомври сред 812 души и представено днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Според данните намеренията за гласуване за Румен Радев са 49,5 на сто, за проф. Анастас Герджиков – 22,3 на сто, за Мустафа Карадайъ – 9,1 на сто, за Лозан Панов – 7,5 процента.

Румен Радев може да спечели на първи тур, но тази вероятност е много малка – трудно ще събере над 50 процента, защото ще има голямо разпиляване на гласовете, коментира директорът на Центъра Юлий Павлов.

Другото изискване е да гласуват повече от половината избиратели по списък, тоест 3 350 000, което ми се струва непостижимо, коментира Павлов и прогнозира балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков.

При рейтингите на първо място е президентът Румен Радев с 54,7 на сто доверие и 39,1 на сто недоверие. Той е и единственият с положителен рейтинг. В първата петица са вицепрезидентът Илияна Йотова /40,8 на сто одобрение/, служебният премиер Стефан Янев /37,3 на сто/, Кирил Петков /36,4 процента/, Асен Василев /31,2 на сто/. Проф. Анастас Герджиков е шести с 30,8 процента одобрение.

Малко под една трета – 30,5 на сто дават сравнително положителна оценка за работата на 46-ото Народно събрание, като посочват, че то е приело актуализацията на бюджета и е повишило някои пенсии. 57,6 процента обаче смятат, че депутатите най-вече са се карали и не са свършили почти нищо полезно.

В оценката за работата на служебния кабинет доминират положителните оценки – 38,3 на сто, „има и плюсове, и минуси“ е мнението на 36,2 на сто, а по-скоро отрицателна оценка дават 20,9 на сто. Според 29,1 на сто ИТН носи най-голяма вина за това, че 46-ото НС не излъчи правителство, 41,6 на сто смятат, че всички са виновни. За 4,5 на сто най-голяма е вината на БСП, 6,9 на сто – на ДБ, а 2,9 процента – на ИБНИ.

Центърът за анализи и маркетинг е тествал и темата за ваксинациите, като данните показват, че 40,1 на сто от хората на този етап не смятат да се ваксинират, 10,7 на сто отговарят, че са преболедували и имат имунитет, а 14,9 на сто смятат да се ваксинират, но мислят да изчакат още и да се убедят в ефекта от ваксините. 25,4 на сто вече са се ваксинирали.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *