• ср. май 29th, 2024

15% от договорените продажби на жилища в САЩ през юни са били отменени

Bychaspic

юли 12, 2022
15% от договорените продажби на жилища в САЩ през юни са били отменени

Снимка: Bloomberg LP

Американският жилищен пазар отчита ръст на процента отменени сделки през юни, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити правят домовете по-скъпи и карат някои купувачи да излизат от сделки, пише Bloomberg.

В страната близо 60 хил. продажби на жилища са се провалили през юни, сочи анализ на Redfin.

Това се равнява на 15% от сделките, които са били договорени миналия месец, което е най-високият дял отменени сделки от април 2020 г., когато първите блокади заради COVID замразиха жилищния пазар.

Дори в по-нормални времена сделките може да се провалят по най-разнообразни причини – отхвърляне на заявление за ипотечен кредит или оглед, който разкрива необходимостта от скъп ремонт например. Понякога купувачът просто размисля. През юни 2021 г., когато купувачите не мислеха за непредвидени ситуации и наводниха жилищния пазар, броят на отменените сделки се равняваше на 11% от подписаните договори същия месец.

Най-недостъпният жилищен пазар от десетилетия дава на купувачите повече основания да се оттеглят от договори. Пазарът определено е различно място от това, което беше през 2008 г., и малко експерти очакват сходен срив. Но внезапно повишаване на разходите за обслужване на заемите тази година – средната лихва по 30-годишен заем сега е близо два пъти повече от нивото ѝ в началото на годината, бързо започва да охлажда някога трескавия апетит на купувачите.

Още по темата

В Остин, щата Тексас, олицетворение на жилищния бум по време на пандемията, комбинацията от исторически високи цени, растящи лихви по ипотеките и повишаване на данъците охлаждат пазара, коментира брокерът от Redfin Кристал Лопес. Това се прибавя към риска сделката да се провали.

При неотдавнашен случай екипът на Лопес помогнал на клиент да постигне сделка за продажба на инвестиционен имот за около 550 хил. долара. Но нова данъчна оценка удвоила данъка върху дома и купувачът се отказал.

„Веднага щом видях първото прекратяване на договор, знаех, че ще последват още“, признава Лопес.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *