• вт. юни 25th, 2024

1,6 млрд. души в света ще бъдат засегнати от недостиг на жилища до 2025 г.

Bychaspic

юли 14, 2022
1,6 млрд. души в света ще бъдат засегнати от недостиг на жилища до 2025 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Жилищата са основна човешка нужда, но липсата на достъпни жилища за покупка или наемане предизвиква световна жилищна криза, пише Световният икономически форум в публикация на интернет страницата си.

Очаква се до 2025 г. 1,6 млрд. души да бъдат засегнати от глобалния недостиг на жилища, сочат данни на Световната банка.

В повечето страни цената на жилищата нараства по-бързо от доходите, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ).

В проучване сред 200 града в света 90% са определени като недостъпни за живеене, като средната цена на жилищата там е над три пъти по-висока от средните доходи.

Само САЩ изпитват недостиг от 1,5 млн. жилища, сочи проучване на рейтинговата агенция Moody’s Analytics.

Страната има по-малко жилища за продажба или наем от когато и да било в последните 30 години, показва изследването „Преодоляване на страховития недостиг на предлагане на жилища в страната“.

Каква е причината за жилищната криза?

Недостигът на земя, кредитиране, работна ръка и материали след финансовата криза през 2008 г. е основната причина за недостатъчното предлагане на жилища в САЩ, сочи изследването на Moody’s.

Това повишава разходите и намалява маржовете на печалбата, която строителните компании могат да постигнат. Те имат по-малък стимул да строят повече домове, „особено жилища в по-ниската ценова категория с по-ниски маржове“, отбелязва Moody’s Analytics.

Смята се, че COVID-19 е задълбочил жилищната криза, тъй като купувачи и наематели търсеха повече площи по време на блокадите. Исторически ниските лихви в много страни, които позволяват да се заемат евтини пари, засилиха това явление.

Какви са последиците от световната жилищна криза?

В световен план цените на жилищата нарастват с най-бързия си темп от 40 години, тъй като търсенето изпреварва предлагането, показва изследване на компанията за финансови услуги JP Morgan.

Наемите също нарастват. В Европа, например, наемите на всички видове жилища са се повишили с 14,5% в първите три месеца на тази година, сочи индексът по градове на HousingAnywhere.

В Азия, където се намират едни от най-скъпите и бързорастящи жилищни пазари в света, наемателите харчат над половината от доходите си за жилищни разходи, според индекс за цените на наемите, който сравнява средните цени на тристайни жилища в над 50 страни.

Около 11 млн. американци също харчат над половината от доходите си за наем.

Как растящите жилищни разходи засягат хората?

Растящите жилищни разходи означават, че хората имат по-малко пари за стоки от първа необходимост, като храни, сметки, транспорт и грижи за семейството. Затова им е по-трудно да преживяват.

Още по темата

Недостъпните жилища задълбочават и проблема с бездомничеството. Смята се, че 100 млн. души в света нямат дом, показва програмата на ООН за жилища и устойчиво градско развитие UN-Habitat. Една четвърт от хората живеят в условия, които вредят на здравето, безопасността и просперитета им.

Когато цените на жилищата растат, това тласка нагоре и инфлацията, като потиска икономическия растеж, отбелязва Белият дом в нов доклад за жилищата.

Липсата на достъпни жилища принуждава работещите хора с ниски доходи да живеят по-далеч от работното си място, което изисква „дълго и скъпо пътуване и намалява производителността“, отбелязва Moody’s Analytics в изследването си.

Как правителствата се борят с жилищната криза?

Светът трябва да строи 96 хил. нови достъпни жилища всеки ден, за да подслони 3 млрд. души, които се смята, че ще се нуждаят от достъп до адекватно жилища до 2030 г., според UN-Habitat.

Организацията отбелязва, че съветите ѝ са помогнали на 43 страни да подобрят жилищните си политики.

Например, една от програмите помага на страните с градоустройството. Страни, преживяващи огромен приток на мигранти и бежанци, включително Камерун, Египет и Йордания, са сред бенефициентите.

Япония е много успешна в подкрепата си за достъпните жилища дори в големите градове, отбелязва Центърът за градове в Обединеното кралство. Прости градоустройствени правила, които насърчават развитието, за да се отговори на нуждите, и благоприятните имотни данъци са част от подхода на страната.

В САЩ правителството обеща да намали недостига на жилища до пет години. Плановете му включват стимули за смекчаване на федералните и местните закони за усвояването на земи и на регулациите, които ограничават гъстотата на жилищата. Други планове включват въвеждането на нови начини за финансиране на жилищното строителство.

В Шотландия правителството планира да увеличи предлагането на жилища до 2040 г. чрез съответни политики, включително редица механизми за финансиране на строителството на достъпни жилища.

В Индия нова система за строителство, която използва евтини, предварително изработени панели от отпадъчни материали, е одобрена от правителството и се очаква да намали разходите за изграждане на жилища.

Други инициативи включват създаването на 3D принтирани жилища в Африка, Мексико, Индия, Европа и други региони. 3D принтирането може да произведе висококачествени домове много по-бързо и евтино от традиционното строителство.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *