• нд. юли 21st, 2024

2022 г. се очаква да е рекордна за глобалните трансгранични инвестиции в имоти

Bychaspic

ян. 10, 2022
2022 г. се очаква да е рекордна за глобалните трансгранични инвестиции в имоти

Снимка: Pixabay

2022 година се очаква да бъде рекордна за глобалните трансгранични инвестиции в имоти, които ще отчетат ръст от 50% спрямо 2021 г. Това прогнозира консултантската компания Knight Frank в нов доклад.

През тази година инвестиционни мениджъри и публични фондове за инвестиции в имоти ще се насочат към ключови дестинации в САЩ, Германия и Обединеното кралство. Франция, Нидерландия, Италия, Полша, Испания и Япония също ще постигнат значителни входящи инвестиции в имоти, посочват от компанията.

Офисите се очаква да привлекат над 50% от вложенията в сектора. На второ място по дял на привлечените инвестиции ще е логистичният сектор, посочват анализаторите.

Инвестиционни мениджъри и фондове за частен капитал, особено от САЩ и Канада, ще са основните играчи на пазара през годината. Водещи пазари на логистични площи ще са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия и Китай, както и Испания, Полша, Австралия, пише в доклада.

По-широкият жилищен сектор представлява все по-голям интерес от страна на всякакви инветитори. Източниците на капитал вероятно ще са широки, а географските области ще са разнообразни. Все пак като водещи пазари се очертават САЩ, Германия, Обединеното кралство, Нидерландия и Япония.

Още по темата

Търсенето на хотели ще отбележи най-силен ръст измежду отделните имотни сектори през тази година. Силни ще са и инвестициите в студентски жилища, като секторът ще продължи да се доминира от американски играчи през 2022 г.

Топ дестинации за трансграничния капитал ще са САЩ на първо място с 94,2 млрд. долара изходящи инвестиции и 44,1 млрд. долара входящи инвестиции.

Другите най-популярни инвестиционни дестинации в сектора на имотите през годината ще са Великобритания, Германия, Франция и Нидерландия.

Очаква се „зелените“ сертифицирани сгради да получат премия от 8-18% в сравнение с подобни сгради, които нямат „зелен“ сертификат, прогнозира се още в доклада.

Половината от трансграничния капитал ще идва от САЩ и Канада през 2022 г. Други топ играчи ще са инвеститори от Обединеното кралство, Германия и Швейцария, които предпочитат офисите и жилищата. Банки, държавни фондове и корпорации със седалище в Китай, Обединеното кралство, Канада и Франция ще бъдат важни източници на капитал за офис сектора и търговските площи.

Изминалата година показа, че недвижимите имоти като клас активи са относително устойчиви. През 2022 г. инвеститорите ще имат възможност да ребалансират портфейлите си с ротация на активи, допълва се в доклада

Дебатът за траекторията на глобалната инфлация води до известно колебание в доходността на държавните облигации. Недвижимите имоти се разглеждат от някои инвеститори като инструмент да хеджират инфлацията, т.е. инфлационната среда може да засили търсенето още повече, заключават от консултантската компания.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *