• нд. апр. 14th, 2024

4 април – триумф за Живков, залез за Борисов?

Bychaspic

апр. 5, 2021

4 април е датата, на която някога Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а сега политическата звезда на бодигарда му Бойко Борисов като нищо може да тръгне към залез.

Има знаци, които говорят, че и 4 април 2021 г. може да стане знакова дата в българската политическа история. Особено ако единственият премиер с три мандата от годините след 1989 г. Бойко Борисов не получи възможност да състави четвърто правителство и въпреки че е първа политическа сила, ГЕРБ да загуби победния си блясък.

Засега е ясно, че в новото 45-о Народно събрание ГЕРБ няма да имат приятели. Всички останали партии – Има такъв народ, БСП, Демократична България, ДПС, Изправи се! Мутри вън! декларират, че няма да подкрепят правителство, излъчено от доскорошната управляваща партия. Така ГЕРБ за пръв път от 2009 г. може да загуби способността си да казва какво и как да става в България. А това ще й придаде съвсем друго качество. И постепенно ще й се наложи да се запознае с живота в опозиция. ГЕРБ беше в опозиция за малко повече от година по време на правителството на Пламен Орешарски (2013 г. – 2014 г.), но тогава блестеше с ореола на първа политическа сила с морален авторитет. Днес този ореол е не само помръкнал, изгасва пред очите ни. Нито една политическа сила вече не брои ГЕРБ за авторитет. Някак във въздуха увисна и призива на Борисов от изборната нощ да бъде създаден експертен кабинет. Политолози не се втурнаха да коментират и разнищват казаното от него, останалите политически водачи – също, никой почти не реагира, сякаш думите на премиера нямаха никакво значение.

Ето така започват новите политически цикли.

На 4 април в най-новата ни история са се случвали и други важни събития, дали началото на политически явления.

Преди 20 години на 4 април царят изгнаник Симеон Сакскобургготски се завръща в страната и заявява, че ще остане в България и ке се включи в политическия живот у нас. Царят участва в проведените два месеца по-късно избори за парламент, става първа политическа сила, съставя правителство и поема премиерското кормило. Неговата партия НДСВ участва два пъти в управлението – с премиер Сакскобургготски и с премиер Станишев и допринесе много за членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г. Както и за приемането ни в НАТО, станало малко по-рано – на 29 март 2004 г.

Всъщност също на 4 април, но през 1991 г. е учреден Атлантически клуб по инициатива на тогавашния депутат от СДС Соломон Паси. Паси става първият председател на Клуба. По-късно, в годината на присъединяването ни към алианса Паси е министър на външните работи.

Знак за това колко бързо са се променяли политическите времена в края на ХХ век е и факта, че десет години преди основаването на Атлантическия клуб ръководителят на социалистическа България Тодор Живков изживява своя звезден миг. След като години наред е бил първи секретар на БКП, Живков става генерален секретар. Звездата на Живков изгрява на Априлския пленум на ЦК на БКП, проведен от 2 до 6 април 1956, на който Вълко Червенков е критикуван за създаване на култ към личността, а Живков се затвърждава като единствен лидер на БКП.

4 април 1990 г. е датата, на която органът на БКП „Работническо дело“ се преименува в „Дума“.

Всяка година на този ден психолозите в България отбелязват професионалния си празник. 4 април е и Ден на атлантическата солидарност в България.

Уж обикновена дата, пък толкова събития!

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *