• сб. апр. 13th, 2024

700 договора за подмяна на отоплителните уреди са подписани в София до момента

Bychaspic

апр. 9, 2021

Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с нови по-екологични са подписани до момента.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети район „Витоша“ и подписа стотния договор за района със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. „Княжево“.

Те споделиха с кмета Фандъкова, че живеят в къща и към момента се отопляват на дърва. Научили са за възможността да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столичната община. На решението им е повлиял и синът им, който завършва специалност „Екология и опазване на околната среда “ в Лесотехническия университет.

„Важно е повече хора да се възползват от средствата, които успяхме да защитим, и да сменят старите си отоплителни уреди, – каза кметът Фандъкова и посочи, че – програмата продължава и столичани могат да се включат във втория етап. Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух “ – посочи още столичният кмет.

„Одобрените до момента домакинства са 5506, а подписването на договорите започна на 24 март. Най-много кандидати има от районите „Кремиковци“, „Панчарево“ и „Нови Искър“ – каза зам.-кметът Десислава Билева. С цел избягване на струпването на хора и спазване на епидемичните мерки договорите се подписват поетапно по предварително изготвен график на ул. „Кракра“ и в районните администрации. Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с климатици и радиатори. Заявени са 5 047 броя климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплитени уреда и над 6 512 радиатора.

Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта до момента са кандидатствали 422 домакинства.

Подмяната на отоплителните уреди се извършва по Проект № BG16M10P002-5.003.0001-С01 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *