• нд. юли 14th, 2024

Blackstone залага на студентските жилища със сделка за 13 млрд. долара

Bychaspic

апр. 20, 2022
Blackstone залага на студентските жилища със сделка за 13 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Blackstone залага силно на американските имоти със сделка за придобиването на оператора на студентски жилища American Campus Communities за 12,8 млрд. долара, предава Bloomberg.

Сделката изцяло с кеш е най-голямата за студентски жилища, сключена от Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT). Фондът на стойност 97 млрд. долара инвестира миналата година в индустрията чрез съвместно дружество за 784 млн. долара с Landmark Properties. 

Базираната в Ню Йорк Blackstone придобива американски жилищни активи от всякакви видове, тъй като пандемията променя начина, по който живеят и работят американците, а това наред с ниските лихви по ипотечните кредити и ограниченото предлагане доведе до бум на цените на имотите в страната и до най-резкия ръст на наемите от десетилетия.

Още по темата

BREIT конкретно се превърна в сила, с която всички в имотната индустрия трябва да се съобразяват, след създаването си през 2017 г. По-рано тази година фондът постигна сделка за закупуването на собственика на апартаменти Preferred Apartment Communities в сделка 5,8 млрд. долара. Той също така купи Home Partners of America, която отдава еднофамилни жилища под наем, в сделка за 6 млрд. долара миналата година.

“American Campus Communities има първокласен портфейл и платформа, изградени благодарение на дългогодишни отношения с някои от най-известните и бързоразвиващи се университети в страната, коментира в комюнике Джейкъм Уернър, един от ръководителите на отдела за придобивания в Северна и Южна Америка на Blackstone.

Компанията ще плати 65,47 долара на акция, или около 14% над цената, в края на търговията в понеделник.
Над половината от активите на BREIT са в жилищни имоти, показват последни данни, като почти 20% от имотите на фонда се намират в Лас Вегас и Атланта.

Голямото разрастване на Blackstone на американския жилищен пазар се случва в момент, когато инвеститорите наблюдават внимателно индустрията за знаци на охлаждане, когато лихвите по 30-годишите ипотечни кредити с фиксирана лихва достигнаха 5% за първи път от 2011 г. Потенциалните купувачи на жилища са притеснени от високите лихви, които се прибавят към рекордно високите цени.

American Campus съобщава, че е най-големият собственик, мениджър и строител в страната на висококачествени студентски жилища. Тя притежава 166 студентски имота с около 111 900 легла към 31 декември, включително около Arizona State University, Florida State University и Калифорнийския университет в Бъркли. Почти една четвърт от сградите ѝ са в студентски комплекси.

Компаниите за частни капиталови инвестиции залагат, че комплекси от частни студентски жилища ще носят по-добра възвръщаемост спрямо апартаменти и други жилищни активи. Цените на студентските жилища могат да се променят всяка година, което служи като убежище срещу инфлацията.

Пазарът на студентски жилища ще се разшири до 9,2 млн. легла до 2031 г. спрямо 8,5 млн. през 2020 г., сочат данни на Националния съвет за многофамилни жилища.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *