• нд. юли 21st, 2024

Blackstone и Prologis може да сключат най-голямата частна имотна сделка в историята

Bychaspic

мар. 22, 2022
Blackstone и Prologis може да сключат най-голямата частна имотна сделка в историята

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Най-големият собственик на складове в света Prologis е отправил оферта за закупуването на портфейла със складови площи на Blackstone в Европа, а ако тя бъде приета, това ще се окаже най-голямата частна имотна сделка в историята, съобщава Financial Times.

Пандемията от COVID-19 и ръстът на онлайн пазаруването тласнаха цените на логистичните имоти рязко нагоре.

Prologis е отправила необвързваща оферта на стойност малко над 21 млрд. евро за придобиването на Mileway, портфейл с близо 2000 склада в Европа, който Blackstone е изградил чрез придобивания през последните шест години, съобщават запознати с въпроса източници.

Още по темата

Сега компанията има около шест седмици да финализира офертата си, която отговаря на редица условия, поставени от фондовете, продаващи Mileway, съобщава един от източниците.

Складовете са печеливш залог през последните две години, когато делът на онлайн продажбите нарасна на Стария континент, тъй като коронавирусът принуди пазаруващите да останат у дома.

Нарушаването на веригите за доставка, породено от пандемията, блокирането на Суецкия канал от контейнеровоза Ever Given и през последно време нашествието на Русия в Украйна също карат компаниите да се запасяват с повече материали.

Цената на акциите на Prologis е нараснала с над 60% спрямо нивото ѝ преди пандемията, което дава на компанията пазарна капитализация от 120 млрд. долара.

Миналия месец Blackstone съобщи, че ще запази експозицията си към сектора, след като обяви планове да рекапитализира Mileway при оценка от 21 млрд. евро, позволявайки на инвеститори да влизат и да излизат при запазване на контрола върху портфейла.

Но тези планове включваха 75-дневен период на „пазаруване“, при който може да се отправят по-високи оферти. От двадесетината кандидат-купувачи, които са се свързали с Morgan Stanley – банката, която управлява процеса, осем са имали сериозни намерения към Mileway, но само Prologis е отправила необвързваща оферта, съобщава един от източниците.

Ако компанията отправи обвързваща оферта, консорциумът зад предлаганата рекапитализация, включващ предишни инвеститори с Mileway и редица собствени фондове на Balckstone, може да отговори с ново предложение.

Ако предложението на Prologis, за което първа съобщи React News, е успешно, това ще даде на компанията доминираща позиция в складовете „от последна миля“ в Европа – по-малки обекти, които обслужват клиенти в градовете.

Blackstone и Prologis са отказали коментар.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *