• ср. юли 24th, 2024

China Evergrande потърси защита от кредитори в САЩ

Bychaspic

авг. 18, 2023

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света е символ на кризата с недвижимите имоти в Китай

China Evergrande – най-задлъжнелият строителен предприемач в света и символ на кризата с недвижимите имоти в Китай, в четвъртък подаде молба за защита от кредиторите в съд по несъстоятелност в САЩ, предаде Ройтерс.

Компанията поиска защита по глава 15 от Кодекса за несъстоятелност на САЩ, която предпазва неамериканските компании в процес на преструктуриране от кредитори, които искат да ги съдят или да обвържат активи в САЩ.

Свързаното дружество Tianji Holdings също е потърсило защита по глава 15 в четвъртък в съда по несъстоятелност в Манхатън.

Адвокат на Evergrande не е отговори веднага на запитванията на Ройтерс за коментар.

Заявлението на Evergrande идва на фона на растящите опасения, че проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да се разпространят и в други части на икономиката на страната, тъй като икономическият растеж на страната се забавя.

Откакто в средата на 2021 г. се разрази дълговата криза в сектора, в неплатежоспособност са изпаднали компании, на които се падат 40% от продажбите на жилища в Китай.

Състоянието на Country Garden, най-големият частен строителен предприемач в Китай, също тревожи инвеститорите, след като компанията пропусна някои лихвени плащания този месец.

Наскоро Evergrande имаше задължения в размер на 330 млрд. долара. Неизпълнението на задълженията в края на 2021 г. предизвика поредица от просрочия на плащанията при други строители, в резултат на което хиляди жилища в цял Китай останаха недовършени.

В подадената в съда по несъстоятелност в Манхатън молба Evergrande заявява, че иска признаване на преговорите за преструктуриране, които се водят в Хонконг, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *