• нд. юли 21st, 2024

Deloitte намалява офисите си в Лондон в рязък преход към хибридна работа

Bychaspic

апр. 18, 2022
Deloitte намалява офисите си в Лондон в рязък преход към хибридна работа

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Deloitte намали чувствително офис площите си в Лондон в едно от най-значителните свивания на имоти от британска компания за професионални услуги, откакто пандемията предизвика промяна към хибридна работа, пише Financial Times.

Компанията за счетоводни и консултантски услуги ще напусне сградата на площад New Street идния месец, с което общият обем на напуснатите от нея офис площи в британската столица през миналата година ще достигне над 23 хил. кв. м.

Излизането на компанията от сградата Hill House с площ от 17 180 кв. м следва решението ѝ миналата година да не отваря останалите си четири офиса на площад New Street след блокадите заради пандемията. Тя също така затвори дигиталния си хъб на два етажа в близката сграда Clerkenwell миналото лято.

По време на промените не са изгубени работни места, а служителите, които работели в затворените сгради, били преместени в останалите офиси на Deloitte в Лондон, съобщава запознат източник.

Безпокойството за бъдещото на офисите и градските центрове преследва предприемачи, собственици и техните инвеститори от началото на коронавирусната пандемия, като дългите периоди на принудителна работа от вкъщи и промяната към хибридни модели създават заплаха за бизнес имотите.

Секторът е изправен и пред по-високи разходи, за да отговори на екологичните регулации и растящите компании за гъвкава работа като WeWork.

Дългосрочните щети за предприемачите не са ясни, тъй като завръщането на работа във Великобритания е осуетено от варианта омикрон. През февруари офисите продължаваха да са заети средно на по-малко от 25% спрямо средни нива преди пандемията между 55% и 60%.

Deloitte намалява портфейла си с офиси по-радикално, отколкото основни конкуренти. Компанията реши през 2020 г. да затвори офиси в Гетуик, Ливърпул, Нотингам и Саутхемптън, като предложи на 500-те си служители вариант да запазят работните си места, ако работят от вкъщи през цялото време.

Неотдавнашно международно допитване установи, че мнозинството от служителите ѝ искали да ходят в офиса не повече от два дни в седмицата. Компанията е уведомила служителите си миналата година да решат за себе си колко често да работят от вкъщи.

„Постоянно правим преглед на изискванията си към офис площите, за да отразим промените в начините си на работа и целите ни за устойчивост“, коментира Стивън Григс, управляващ партньор в Deloitte Великобритания. Той допълва, че компанията ще продължи да прави инвестиции в офисите си в цялата страна.

Deloitte удължи наемните договори за двете най-големи сгради в кампуса си на площад New Street до 2036 г., като остана с 45 хил. кв. м в комплекса, където се помещава централата ѝ от 2007 г.

Счетоводните компании BDO и Grant Thornton, които са на пето и шесто място по големина във Великобритания, също затвориха вторични офиси в Лондон, от които вече не се нуждаят заради прехода към хибридна работа.

BDO не поднови наемния си договор за 470 души в офис на Aldersgate Street, след като служителите бяха принудени да работят от разстояние по време на блокадите през 2020 г. Служители, базирани в сграда в лондонското Сити, са били преместени в централата на компанията на Baker Street.

Grant Thornton преотдава два етажа в офис, който според компанията „се оказа излишен за изискванията ни след пандемията“. „Нямаме намерение да преотдаваме други имоти“, допълва тя.

По-големият им конкурент KPMG реши миналата година да затвори Технологичния център в Манчестър и да премести служителите си в основния си офис в града, защото вече не се нуждае от толкова много площи.

Въпреки възхода на работата от разстояние някои компании за професионални услуги ограничават съвсем леко портфейлите си с офиси и запазват сходни обеми от площи, защото размерът на служителите им нараства.

Друга голяма счетоводна компания, PwC, съобщи, че „всяко потенциално намаляване на търсенето на площи чрез хибридната работа ще бъде компенсирано от увеличения общ брой на служителите“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *