• ср. апр. 17th, 2024

EU Observer: Дания отнема гражданството на сирийските бежанци и ги връща на Дамаск

Bychaspic

апр. 14, 2021

Дания реши да отнеме гражданските права на сирийските си бежанци, независимо от призивите на Брюксел да не депортира никого обратно в разкъсваната от война близкоизточна страна, съобщава EU Observer, цитиран от Агенция „Фокус“.

Скандинавската държава е първата страна-членка на ЕС, която въведе законодателство за отнемане на гражданството на сирийци, което обоснова с факта, че в Дамаск вече няма рискове за завръщането им.

Както писа „Фокус“ на 18 март, министерството на вътрешните работи на Дания вече предложи въвеждане на квоти за „незападно“ население в градовете на страната. Таванът за такива жители в датските квартали ще бъде до 30%, като от вътрешното ведомство обясниха инициативата с това, че твърде много чужденци от „незападен произход“ „ще увеличат риска от появата на религиозно и културно паралелно общество“.

Досега в Дания ежегодно се публикува списък с така наречените „гето територии“. Такива са кварталите с повече от хиляда жители, повече от половината от които са от „незападен” произход и отговарят на два от четирите критерия: над 40% безработица, над 60% от хората на възраст от 39 до 50 години са без висше образование, с три пъти по-висок процент на престъпност от средния за страната и с доходи на жителите над 55% под средния за региона.

Сега 15 области попадат в обхвата на тази наредба, други 25 са класифицирани от датското министерство на вътрешните работи като застрашени. Наред с други неща, престъпленията, извършени в градските райони от списъка, могат да бъдат по-строго преследвани. Също така, има задължителен надзор на деца на възраст от една година. Ако това задължение не бъде изпълнено, родителите са лишени от държавни помощи.

Дания налага най-строгата миграционна политика в Европа от няколко години. Ситуацията не се е променила от идването на власт на премиера от лагера на социалдемократите Мете Фредериксен през юни 2019 г.

Около 14% от населението на Дания са или мигранти, или граждани с миграционен произход. Това не е много в сравнение с Германия, където около всеки четвърти е чужденец или поне има един родител чужденец.

В друга страна, която до скоро бе смятана за една от най-толерантните спрямо бежанците в ЕС – Швеция, правителството предложи временните по-строги миграционни правила в страната да бъдат направени постоянни, с което окончателно ще се въведат квоти за предоставянето на убежище на бежанци.

Според законопроекта бежанците в Швеция вече ще получават тригодишни разрешителни за пребиваване. Но те ще бъдат превърнати в права на постоянно пребиваване само ако имигрантите отговарят на изисквания като познаване на шведския език, шведското общество или достатъчен доход.

Кандидатите ще трябва да издържат и членовете на семействата, когато кандидатстват за събиране не семейство, както и да не са извършили никакви сериозни престъпления.

Законопроектът бе предложен от социалдемократите – в съюз със Зелените, и цели да замени сегашните временни правила, които са в сила от 2016-та година. Преди това в Стокхолм, с много малки изключения, винаги издаваха разрешения за пребиваване на бежанците.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *