• пн. окт. 18th, 2021

Euractiv: Бум на евроскептицизма в Румъния

Bychaspic

окт. 13, 2021

Повече от две трети от румънските граждани смятат, че тяхната страна трябва да защитава своите интереси, ако те са в сблъсък с правилата на ЕС, дори ако това би означавало напускане на Съюза, показва скорошно проучване. Около една трета от анкетираните не смятат, че напускането на ЕС би засегнало националните интереси, съобщават Euractiv и „Фокус“.

Изследването показва още нарастване на безразличието към ЕС сред румънците.

Според проучване, проведено между март и юни 2021 г., съответно 64,2% и 64,8% от населението смятат, че напускането на ЕС е справедлива цена за защита на националните интереси. Този процент нарасна до 68,5% през септември.

Сред тези, които подкрепят излизането от ЕС, почти 60% казват, че това ще засегне румънските интереси, докато една трета от анкетираните не смятат така. Повечето респонденти обаче все още вярват, че Румъния ще постигне по-добро икономическо развитие в рамките на ЕС, въпреки че броят им е спаднал за три месеца от 62,9% на 57,8%.

Проучването, проведено от Inscope Research и Verifide и поръчано от мозъчния тръст Strategic Thinking, показва нарастване на недоволството от ЕС и националистическите възгледи между март и септември.

През септември например 47% от анкетираните заявиха, че смятат, че Румъния има полза от присъединяването си към ЕС, в сравнение с 61% през март. Членството на Румъния в ЕС беше оценено като вредно от 46% от анкетираните през септември срещу 35% през март, съобщава Euractiv.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.