• нд. юли 21st, 2024

Evergrande мести централата си в друга сграда в Шънджън, за да пести пари

Bychaspic

ян. 11, 2022
Evergrande мести централата си в друга сграда в Шънджън, за да пести пари

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската строителна компания China Evergrande е започнала да премахва името си от фасадата на своята корпоративна централа в Шънджън в понеделник, съобщава Nikkei Asia Review.

Към следобед на 10 януари три от четирите китайски символа в името на компанията са били премахнати, като в английското име са останали само буквите „Ever“.

Компанията посочва, че се е преместила в друга своя сграда в града, за да спести от наем на фона на финансовата криза, която я разтърсва.

Малко преди това Hengda Real Estate Group, основният вътрешен оперативен филиал на компанията, закри четиридневна онлайн среща, на която облигационерите, стоящи зад дълг на стойност 4,5 млрд. юана (706 млн. долара), гласуваха дали да отложат следващото плащане по лихви на облигация до 8 юли. 

Още по темата

Ако бъде прието, предложението ще позволи забавяне на евентуално искане от страна на облигационерите за предсрочно изплащане на дълга. Резултатът от гласуването все още не е ясен.

Китай се стреми да заздрави финансово своя строителен сектор, като стимулира сливанията и придобиванията в него. Властите в провинция Гуандун подкрепят провеждането на срещи между затруднени във финансово отношение строителни фирми и държавни предприятия, за да насърчат сделките, съобщава китайската агенция Cailian.

Изчисленията на Bloomberg показват, че само през тази седмица китайските строители трябва да изплатят 1,42 млрд. долара по облигации.

По-силните строителни дружества с по-стабилни финансови основи и проактивно финансово управление са в по-добра позиция да осигурят рефинансиране на фона на помрачените настроения и повишения риск от фалити в сектора, посочва S&P Global Ratings. Рискът от неизпълнение вероятно ще ескалира през първото тримесечие особено ако изискванията на политиката не бъдат облекчени.

Evergrande има дълг в размер над 300 милиарда долара, включително около 20 милиарда долара в офшорни облигации. Миналия месец компанията попадна под прякото наблюдение на правителството на провинция Гуандун, което обособи комисия за управление на риска, доминирана от местни служители и ръководители на държавни компании, с цел да упражнява надзор.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, все още не е пропускала плащане по местни облигации, които са по-привилегировани от чуждестранния дълг. Компанията пропусна лихвени плащания по чуждестранни облигации за 82,5 млн. долара в края на едномесечен гратисен период в началото на миналия месец.

Публично обявената среща с притежатели на местни облигации на Evergrande е в рязък контраст с мълчанието, което компанията запазва за статута на чуждестранните си кредити, след като пропусна плащане по доларови облигации за първи път през септември.

В друго решение, което трябва да бъде гласувано на онлайн заседанието, Hengda трябва да обещае да изпълни дълговите си задължения и ще трябва да създаде разумен план за разплащане всеки път когато очаква да пропусне да плати навреме, става ясно от съобщението.

Китайските власти многократно успокояваха пазарите, че затрудненията на Evergrande ще бъдат овладени и подчертаха, че изплащането на заплатите на работниците и доставянето на домовете на купувачите са приоритети за строителните компании, за да се запази обществената стабилност.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *