• ср. май 29th, 2024

Google купува офис комплекс в Лондон за 1 млрд. долара

Bychaspic

ян. 14, 2022
Google купува офис комплекс в Лондон за 1 млрд. долара

Снимки: Central Saint Giles Facebook page

Интернет гигантът Google обяви сделка за 1 млрд. долара за закупуването на лондонския комплекс Central Saint Giles, наричайки този ход демонстрация на увереност в завръщането към повече работа в офиса, пише британският вестник The Guardian.

В момента американската технологична фирма е наемател в ярко оцветената сграда, проектирана от архитекта Ренцо Пиано, която се намира в центъра на британската столица близо до Оксфорд Стрийт.

Сградата – с отличителната си червена, зелена, оранжева и жълта фасада – включва 38 хил. кв. м офис площи, над 100 жилищни апартамента, както и ресторанти и кафенета на приземния етаж.

Преговорите за сделката станаха известни миналата година.

След покупката Google ще има място за 10 хил. служители в Обединеното кралство, което е значително увеличение спрямо 6400 служители, които в момента има в страната. 700 от тях се присъединиха към компанията през последната година.

Компанията има офиси в Лондон и Манчестър. Новата централа на Google в Лондон – огромна хоризонтална сграда, известна като „земестъргачът“ – се строи до железопътните линии, които излизат от жп гарата Кингс Крос.

Основните строителни работи се очаква да бъдат завършени тази година. Сградата ще има 11 етажа, 25-метров плувен басейн, закрито баскетболно игрище и стаи за масаж, както и градина на покрива.

Въпреки възхода на работата от дистанция по време на Covid пандемията Google потвърди отново ангажимента си към проекта през лятото на 2020 г.

Google също така обещава мащабен ремонт на своите офиси в Central Saint Giles, за да създаде работно място, което да има „паритет“ с базата му в Кингс Крос. Около бюрата ще има повече пространство, а преустроената сграда ще включва допълнителни заседателни зали и покрити работни зони на открито.

Още по темата

Инвестицията вероятно ще се разглежда и като тласък за Оксфорд Стрийт, най-оживената търговска улица в Лондон, на която редица известни търговци на дребно затвориха вратите си по време на пандемията.

Главният финансов директор на Google и на компанията майка Alphabet Рут Порат заяви, че покупката на Central Saint Giles отразява „продължителния ангажимент на компанията към растежа и успеха на Обединеното кралство“.

„Нашият фокус остава върху създаването на гъвкави работни пространства, които насърчават иновациите, креативността и приобщаването“, допълни тя.

След Covid Google ще управлява хибриден модел на работното място, като служителите ще разпределят времето си между офиса и друго място и ще прекарват средно три дни в седмицата на бюрата си. Разрешено им е също да поискат работа изцяло от разстояние, въпреки че това няма да е възможно за всички служители.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *