• пн. апр. 22nd, 2024

ISW: Русия няма достатъчно ПВО, за да спре украинските дронове

Bychaspic

апр. 4, 2024

Русия се страхува от нови украински удари след атаката с безпилотни летателни апарати (БЛА) от 2 април по завода за дронове „Шахед“ в Татарстан, за която украинските разузнавателни служби признаха участието си, коментират от американския институт за изучаване на войната ISW.

Те цитират реакцията на ръководителя на Република Татарстан Рустам Миниханов. Последният призова руснаците да се събудят и да не чакат градовете им да бъдат защитени от ПВО. Миниханов призна, че руските енергийни съоръжения са най-уязвимото звено.

„Вчерашната ситуация показва кои области са най-засегнати и най-осезаеми – разбира се енергетиката. Това са нашите производствени и енергийни мощности. И врагът го усеща“, заяви Миниханов на среща с представители на бизнеса, след което призова:

„Събудете се, никой няма да ви защити освен вас самите. Няма нужда да чакате противоракетната отбрана да заработи, тя решава други проблеми. Ние трябва да решаваме сами, всяко предприятие, всяка община, всеки град“.

Според ISW, подобни публични изявления могат да се тълкуват по следния начин: безпокойството в Русия нараства след ударите от 2 април, защото те разбират неспособността на министерството на отбраната да защити градовете и критичната инфраструктура от удари на БЛА.

Анализаторите също така споменават, че руски военни източници наскоро съобщиха на пресата за формирането на мобилни противопожарни екипи за противодействие на безпилотни самолети.

„Това показва, че Русия може да не е в състояние да разположи конвенционални системи за противовъздушна отбрана, за да защити всички критични активи. Ударите на Украйна от 2 април срещу цели в Татарстан вероятно представляват значителен скок в способността на Украйна да нанася удари на големи разстояния далеч в тиловите райони на Русия. Изявлението на Миниханов е ясно признание и предупреждение за неуспеха на руското Министерство на отбраната да защити градовете и критичната инфраструктура от украинските дронове“, оценява ISW. 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *