• ср. апр. 17th, 2024

Kathimerini: Резултатите от изборите в България разтревожиха Запада

Bychaspic

апр. 11, 2021

Резултатът от изборите миналата неделя хвърли България в период на политическа несигурност. Недалеч оттам изглежда, че в Украйна се развиват тревожни събития, пише Ставрос Цимас в гръцкия вестник Kathimerini в материал, представен от Агенциь „Фокус“ без редакторска намеса.

Десноцентристката партия на премиера Бойко Борисов събра най-много гласове, но получените 26,14 процента не са достатъчни, за да формира мнозинство. Всъщност дори не му дават предимство във вероятните коалиционни преговори.

Макар и ранен, прозападният Борисов успя да оцелее при гласуването и сега ще трябва да търси партньори сред останалите пет партии, за да сформира правителство.

Това няма да е лесна задача, като се има предвид, че всички партии ясно са заявили, че няма да се присъединят към коалиция, която включва него самия. Българите, разочаровани от политическата класа на страната, гласуваха антисистемно, давайки второ място на новата партия против статуквото, „Има такъв народ“ (ИТН), водена от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов.

Въпреки липсата на каквито и да било смислени предложения по време на предизборната кампания, Трифонов събра 17,7%, побеждавайки Социалистическата партия, която за първи път в историята си остана на трето място (всъщност за втори – през 2001 г. БСП бе трета, след НДСВ и СДС, бел. ред.).

Много анализатори казват, че са възможни нови избори. В този случай инерцията на партията на Трифонов може да я изведе на първо място, изпращайки България в неизследвана територия.

Членка на НАТО и ЕС, в западните очи България прилича на стратегически преден пост на брега на Черно море и „под пояса“ на Русия. С нарастващото напрежение в съседна Украйна, с Русия и НАТО, които провеждат големи военни учения от Балтийско до Черно море и на фона на засилващата се риторика между Москва и Вашингтон в стила на Студената война, Западът може само да се притеснява от продължителната политическа нестабилност в София.

Тъй като Борисов е извън кадър, а президентът Румен Радев изглежда дружески настроен към Москва, Западът не е сигурен какво да очаква от политическите събития в България.

Колективният Запад се нуждае от приятелска България, за да може да наблюдава присъствието и движенията на Русия в Черно море, Украйна и Кавказ и да може да заобиколи Босфора, ако е необходимо. Бепе Грило (италианският комик и бивш лидер на движението „5 звезди“) в балкански стил не обслужва западните геополитически интереси.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *