• нд. юли 14th, 2024

KPMG се оттегли като одитор на закъсалата германска имотна компания Adler

Bychaspic

май 18, 2022
KPMG се оттегли като одитор на закъсалата германска имотна компания Adler

Снимка: Bloomberg LP

KPMG ще се оттегли като одитор на изпитващата затруднения германска имотна компания Adler Group, след като отказа да даде мнение за счетоводните ѝ сметки през 2021 г., предава Bloomberg.

Оттеглянето се случва часове след като президентът на Adler Щефан Кирстен заяви пред репортери, че планира да преназначи KMPG за одит на резултатите ѝ през 2022 г. Решението е „голяма изненада за нас, то е разочароващо и обезпокояващо“, заяви Кристен в комюнике.

Книжата на Adler поевтиняха с 12,5% до 5,09 евро за брой до най-слабото си затваряне в историята във вторник. Облигациите с падеж през 2029 г. отбелязаха спад от 2,7 цента от еврото до 57,4 цента, сочат събрани от Bloomberg данни.

Решението на KPMG е спънка за Adler, която преживява сътресения заради продавачи на късо, които отправят обвинения в измама. KPMG, която ръководи разследването по обвиненията, е отказала да потвърди сметките на компанията, след като тя отказала информация за някои сделки.

Сега Adler планира да намери нов одитор, но процесът ще отнеме време, заяви Кирстен.

Компанията съобщи още, че обмисля начини за спасяването на подразделението си Consus Real Estate, което е на ръба да изпадне в неплатежоспособност, включително размяна на дълг за акции.

Още по темата

Кирстен заяви, че Adler обмисля всякакви варианти за стабилизирането на подразделението, но изключва такива, които биха намалили ликвидните средства, притежавани от компанията майка. Consus има междуфирмени задължения на стойност 1 млрд. евро.

През февруари президентът на компанията положи усилия да възстанови пазарното доверие в Adler, която е разтърсена от твърдения за измами и завишени оценки. Обвиненията са съсредоточени около ролята и платените хонорари на австрийския финансист Джевдет Чанер, който консултирал контролиращия акционер на Consus в момента на сливането. По-късно той станал най-големият инвеститор в Adler. Членовете на семейството на Чанер също са акционери в компанията.

Кирстен съобщи още, че компанията ще предложи кредитна линия за 200 млн. евро, за да задържи на повърхността друг филиал, Brack Capital Properties. Adler се стреми да продаде дела си в подразделението на LEG Immobilien, за да си осигури ликвидни средства на стойност 850 млн. евро. Конкурентът има опция да придобие подразделението до края на септември, но ръководството му съобщи миналата седмица, че такова решение все още няма и в крайна сметка може да не упражни опцията.

Adler нае PJT Partners като финансови консултанти, за да ѝ помогнат с анализа на паричните потоци и рефинансирането на дълга, а PricewaterhouseCoopers ще работи с ръководството за подобряване на съобразяването с правилата. От отделно съобщение стана ясно, че Adler е назначила Томас Ечелмейер за временен главен финансов директор.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *