• вт. мар. 5th, 2024

„NuCrema“ планира да премести цялото си производство в България

Bychaspic

ян. 20, 2023

Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана известно по време на среща на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с ръководството на „Интерион“ АД, съобщиха от Министерството.

Компанията произвежда продукти под търговската марка „NuCrema“ и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд. Министър Стоянов посети днес Индустриалната зона – Костинброд. По време на визитата му стана известно, че в зоната стартират инвестиции в размер на 70 млн. лева. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.

   

Икономическият министър посети региона по покана на кмета на общината Трайко Младенов и се запозна с някои от проблемите на бизнеса в региона, както и с плановете за развитие. 

„Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури“, коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. „Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра“, подчерта министър Стоянов.

Инвестиция от 12 млн. лв. започва и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа – „Ролпласт Груп“ АД. Това стана ясно по време на посещението на икономическия министър в завода на компанията. Той се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника. През последното десетилетие цялото производство на „Ролпласт Груп“ АД е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но изнася и за държави от целия свят. 

„Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона“, коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината. Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона. 

В края на октомври миналата година министър Стоянов съобщи пред журналисти, че се дебатира върху нов модел на работа на индустриалните зони, които да привличат инвеститори в България. Тогава министърът посочи, че инвеститорите предпочитат готовите сгради пред вложенията „на зелено“ и изтъкна като вероятна причина за това решение бавното издаване на разрешителни, присъединявания и други административни проблеми в България.

Той обясни, че идеята е занапред на местата, определени за индустриални зони, предварително да бъдат изградени и няколко халета, които да се ползват като „оборотни“ от компаниите. Друга възможност, за която министърът съобщи в средата на миналия месец, предвижда развитието на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства с достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях.

Това според министъра ще бъде още един стимул за привличането на стратегически компании и възобновяването на производствения процес в страната. 

Източник БТА

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *