• ср. май 18th, 2022

Politico: Евродепутатите привикват Мишел и Фон дер Лайен в ЕП да дадат разяснения за „Дивангейт“

Bychaspic

апр. 10, 2021

Водещи евродепутати притискат председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отидат да отговарят на въпроси пред Европейския парламент за скандала с дипломатическия протокол в Турция, станал известен като „Дивангейт“, пише европейската редакция на Politico.

Фон дер Лайен бе оставена да седи права във вторник по време на среща с Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, когато за тримата лидери бяха определени само два стола. Фон дер Лайен се оттегли до близкия диван, инцидент, който предизвика обвиненияв сексизъм и предизвика медийна престрелка между институциите на ЕС.

„Дивангейт“ в крайна сметка засенчи причината за срещата: възобновяване на координацията с Турция по жизненоважни въпроси като миграцията и разширяване на митническия съюз.

Сега евродепутатите искат повече информация за това какво точно се е случило.

Ираксе Гарсия, лидерът на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, написа в „Туитър“, че е поискала пленарен дебат с фон дер Лайен и Мишел, за да „изясни какво се е случило и как да се уважават европейските институции“.

Тя добави: „Отношенията между ЕС и Турция са от решаващо значение, но единството на ЕС и зачитането на правата на човека, включително правата на жените, също са от ключово значение“.

Ако лидерите на политическите групи на Парламента одобрят искането на срещата на Председателския съвет през следващата седмица, дебатът ще се проведе по време на следващата пленарна сесия на Парламента, от 26 до 29 април.

Призивът на Гарсия се подкрепя от други лидери на групи в Парламента. В сряда Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия, заяви по същия начин, че ще поиска дебат за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Посещението в Анкара „трябваше да е послание за твърдост и единство в подхода на Европа към Турция“, каза Вебер пред POLITICO. „За съжаление, това се превърна повод за разединение, тъй като председателите не се защитиха един друг, когато имаше нужда“.

Вебер иска информнация за срещата извън скандала с Фон дер Лайен. . Той иска да знае какви, ако има такива, обещания са дадени на Анкара. Напрежението между ЕС и Турция намаля, след като достигна своя връх миналата година на фона на териториалните спорове между Турция и членовете на ЕС Кипър и Гърция.

Вебер каза, че Парламентът „трябва да знае какво е поставено на масата“ по време на срещата, „тъй като споменатите въпроси се нуждаят от одобрение от Европейския парламент“. В собственото си изказване Мишел каза, че двете страни са обсъдили теми като по-тясно икономическо сътрудничество, финансова помощ и либерализация на визовия режим.

„Ние сме изключително обезпокоени, че са поети ангажименти по отношение на визите и митниците, без конкретни и трайни промени в политиката на Турция в Източното Средиземноморие, към Кипър и външните ни граници“, каза Вебер. „В допълнение, посещението не успя да покаже нашите по-широки опасения по отношение на атаките на президента Ердоган срещу гражданското общество и политическите затворници в страната“.

Отделно, либералната група на Парламента „Обнови Европа“ също ще поиска дебат за посещението в Турция, според говорител на фракцията.

Партията иска разяснения за протоколното фиаско, но също и за „отношенията с Турция, правата на човека и Истанбулската конвенция“, от която Турция наскоро се оттегли.

„Също така ще предложим междуинституционален обзор за присъствието на ЕС на международната сцена, където трябва да сме съгласувани и да изглеждаме отговорни“, добави говорителят.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.