• пн. апр. 22nd, 2024

Politico: Изтребителите F-16 вече не са актуални за украинската армия

Bychaspic

апр. 4, 2024

Американските изтребители F-16 вече не са актуални за украинската армия. Това мнение изразиха офицери от ВСУ в разговор с европейското издание на вестник „Политико“.

„Често ние просто не получаваме оръжейни системи в момента, в който имаме нужда от тях. Те идват, когато вече не са актуални. Всяко оръжие си има своето време. F-16 бяха необходими през 2023 г., а през 2024 г. няма да са подходящи“, заяви един от събеседниците на вестника.

Украинските военни посочват причините за загубата на значението на F-16 готовността на руската армия за евентуалната им поява на бойното поле. Според тях руските въоръжени сили активно изчисляват благоприятни позиции за разполагане на комплексите С-400, за да увеличат максимално зоната на възможно поражение на изтребителите и да ги държат възможно най-далеч от фронтовата линия и логистичните центрове.

Оценките на офицерите от ВСУ подсказват, че прогнозите на собственика на X (бивш Twitter) Илон Мъск за възможната загуба на Одеса и достъпа на Украйна до Черно море, ако конфликтът продължи, може да се окажат верни, заключава Politico.

Украйна отдавна иска от партньорите си да ѝ дадат изтребители F-16. Западът обаче подчертава, че е невъзможно да се предоставят на Киев такива самолети без подходящо предварително обучение на пилотите и наземния персонал. Дания, Холандия, САЩ и няколко други западни държави вече участват активно в обучението на украински пилоти.

На 31 март Мъск заяви, че Украйна рискува да загуби Одеса и достъпа до Черно море, ако не се съгласи да преговаря с Русия. „Остава под въпрос дали Украйна ще изгуби целия си достъп до Черно море или не. Бих посъветвал ситуацията да се реши чрез преговори, преди това да се случи“, написа той в X.

Източник: „Гласове“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *