• нд. юли 21st, 2024

Австрийската централна банка вижда нарастващи рискове от ипотечното кредитиране

Bychaspic

ное. 25, 2021
Австрийската централна банка вижда нарастващи рискове от ипотечното кредитиране

Снимка: Unsplash

Рисковете от недостатъчно предпазливо ипотечно кредитиране нарастват на фона на бума на жилищния пазар в Австрия, предупреди централната банка на страната и подчерта, че подобни заеми трябва да бъдат наблюдавани внимателно, предава Ройтерс.

В последния си шестмесечен доклад за финансовата стабилност, публикуван през юни, Австрийската централна банка съобщи, че е необходимо внимателно да се следи ипотечното кредитиране за предотвратяване на системен риск, а ръководители на централната банка заявиха, че ще възприемат изчаквателен подход.

Още по темата

В комюнике след новия доклад, публикуван в сряда, централната банка заяви, че жилищният пазар все още расте по-бързо, отколкото този в еврозоната. Ипотечните кредити все още често са по-рискови от стандартите, препоръчвани от Борда за стабилност на финансовите пазари, който включва представители на финансовото министерство, централната банка и Комисията за финансовия пазар.

„На австрийския жилищен пазар… ръстът на цените и на ипотечните кредити остават значителни (през първото полугодие на 2021 г.), което поставя съобразяването на банките със стандартите за устойчиво кредитиране под засилено наблюдение от надзора“, отбелязва Австрийската централна банка.

„Особено внимание трябва да се обърне на устойчивостта на кредитирането, особено на жилищното кредитиране. Препоръките на Борда за стабилност на финансовите пазари трябва да бъдат изпълнени“, се казва още в съобщението.

Препоръките на борда за устойчиво ипотечно кредитиране предвиждат първоначална вноска от поне 20% от общите нужди от финансиране, максимален срок на кредита от 35 години и съотношение между обслужването на дълга и доходите не повече от 30-40% от нетните доходи на домакинствата.

Австрийската централна банка добави в уводната част от комюникето си, че рисковете за жилищните кредити „растат“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *