• нд. юли 21st, 2024

Австрийско-тайландска компания купи Selfridges за 5,4 млрд. долара

Bychaspic

дек. 25, 2021
Австрийско-тайландска компания купи Selfridges за 5,4 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Династията зад Selfridges & Co. продаде британския оператор на универсални магазини на тайландско-австрийско съвместно дружество за около 4 млрд. паунда (5,4 млрд. долара) в една от най-големите сделки с търговски площи във Великобритания от години, предава Bloomberg.

Семейство Уестън съобщи, че Central Group, която е собственост на семейство Чиративат, едно от най-богатите в Азия, и Signa ще притежава веригата в партньорство 50-50, става ясно от съобщение, публикувано късно в четвъртък лондонско време.

Цената на покупката не се разкрива официално, но е близо 4 млрд. паунда, съобщават двама запознати със сделката източници, пожелали да останат анонимни, защото информацията е конфиденциална. Това я превръща в едно от най-големите придобивания на британска компания тази година, сочат данни на Bloomberg.

Още по темата

Преди време агенцията съобщи, че семейство Уестън обмисля продажба, след като получило запитване от заинтересована страна, и наела Credit Suisse за консултант през юни.

Selfridges, основана през 1908 г. от Хари Гордън Селфридж, е най-известна като гигантски магазин на улица Oxford Street в Лондон, която дълго време беше мека за последователите на модата. Магазини Selfridges има и в Манчестър и Бирмингам.

Компанията беше придобита от канадския бизнесмен Гален Уестън за почти 600 млн. паунда през 2003 г. и оттогава се разшири, като включи и други вериги универсални магазини, сред които Arnotts и Brown Thomas в Ирландия, Holt Renfrew в Канада и De Bijenkorf в Нидерландия. Групата оперира общо 25 магазина в цял свят под петте си бранда.
Продажбата на Central и Signa не включва Holt Renfrew, която ще остане собственост на семейство Уестън.

Central Group е притежавана четвърто поколение семейна компания с интереси в редица индустрии – от недвижимите имоти и търговията на дребно, до местата за настаняване и ресторантите. Семейство Чиративат е на 20-о място сред най-богатите в Азия със състояние от 12,9 млрд. долара, според класация на Bloomberg News от ноември 2020 г.

Известни имоти

Signa е основана от предприемача в областта на търговията на дребно и недвижимите имоти Рене Бенко, който притежава или има дялове в някои от най-известните имоти в света, включително сградата „Крайслер“ в Ню Йорк.

Трофейни активи във Великобритания привличат интерес, въпреки че търговията на дребно на големи търговски улици изпитва затруднения. Цените на търговските площи намаляват през последните години, а индустрията беше разтърсена от пандемията и прехода към онлайн пазаруване.

Selfridges е сред най-известните универсални магазини в света и преминава стабилно през пандемията. Значителна част от стойността на компанията е свързана с големия брой имоти в Лондон, които притежава на улица Oxford Street.

Той включва неоползотворен терен на гърба на магазина, където преди време тя планираше изграждането на хотел, развлекателни обекти и офис комплекс.

Selfridges Group ще стане част от обединения портфейл на Central и Signa с луксозни универсални магазини, в който влизат Rinascente в Италия, Illum в Дания, Globus в Швейцария и KaDeWe в Германия.

Основателят на Selfridges намери място в телевизионен сериал на ITV Studios и PBS, който се излъчваше четири сезона до 2016 г. Сериалът Mr Selfridge разказваше истинската история на американеца, който е основател на компанията, а в него участваше Джеръми Пивън.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *