• нд. юли 14th, 2024

АЛДЕ обмислят изключване на ДПС от групата, рушала имиджа им

Bychaspic

юли 11, 2024

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания.

Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред БНР, че не отхвърля възможността ДПС да бъде изключено от нея заради възникналите сериозни вътрешнопартийни раздори. Той определи случая като „много сериозен“.

Още по темата

11 юли 2024 11:45

58

11 юли 2024 10:52

194

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група „Обнови Европа“ в крайнодясната „Патриоти за Европа“. „В този смисъл е неизбежно да бъде поставено под въпрос ръководството на ДПС в България“, изтъкват авторите.

Те отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на „Обнови Европа“ и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на групата.

Авторите на писмото припомнят изявлението на Томас Хакер – докладчика на „Свободни демократи“ за България, според когото „мощни кукловоди като Бойко Борисов и санкционираният магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и се опитват напразно да си гарантират властта“.

„Смятаме, че за ДПС е важно да определи как се съобразява с либералните принципи, които споделяме“, се казва в писмото.

Ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса, поясни Де Шетцен и определи писмото като „първа стъпка“. Същевременно той каза, че това не предполага изключване от либералната политическа група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *