• нд. юли 14th, 2024

Апартаменти под 10 кв. м стават все по-обичайни в Хонконг

Bychaspic

сеп. 30, 2021
Апартаменти под 10 кв. м стават все по-обичайни в Хонконг

Снимка: Bloomberg LP

Свиването на площта на имотите в Хонконг достигна ново дъно – апартаменти, които са толкова малки, че се равняват на две легла кралски размер, пише Bloomberg.

Водещата строителна компания в града Sun Hung Kai Properties строи малките апартаменти в квартал Сай Кун в Новите територии, показва правителствен документ, публикуван миналата седмица.

От 5400-те апартамента два са с площ от едва 8,2 кв. м, а над 200 са приблизително колкото паркомясто с площ от 12,1 кв. м. Повечето апартаменти са с площ от 26,3 кв. м.

Още по темата

Свиващите се жилищни площи в Хонконг и космическите цени на жилищата попаднаха в центъра на вниманието в последно време. Висши китайски ръководители призоваваха тази година местните власти да направят жилищата по-достъпни за местните жители.

Но цените остават извън възможностите на голяма част от населението, затова т. нар. наноапартаменти, които са с площ под 25 кв. м, продължават да привличат купувачи с ограничени бюджети.

Общо 8550 наноапартамента, обявени за продажба между 2010 и 2019 г., бяха включени в доклад на Liber Research Community, публикуван през януари. От тях 85% нямат отделна спалня, а 70% са без прозорец в банята. Почти всички имат кухня с отворен план.

През август цените на жилищата в Хонконг, който редовно оглавява класации на най-скъпите жилищни пазари в света през последните години, достигнаха нов рекорд, а от началото на годината са нараснали с 8,6% по данни на местната имотна компания Centaline. 

Консултантската компания Colliers International очаква цените в града да нараснат с още 5% през второто полугодие. 

Прекомерното търсене, ограниченото предлагане и ниските лихви по ипотечните кредити стимулират най-скъпия имотен пазар в света дори на фона на притесненията за бъдещето на града след протестите и въвеждането на закона за националната сигурност от Китай през миналата година.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *