• ср. юли 24th, 2024

Архитект: ESG вълната залива и недвижимите имоти

Bychaspic

дек. 6, 2021
Архитект: ESG вълната залива и недвижимите имоти

Снимка: Bloomberg LP

Екологичните, социални и управленски критерии (ESG) ще доведат до еволюция и установяване на добрите практики в архитектурата, строителството и недвижимите имоти. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „ИмоТиТе“ архитект Весела Вълчева-Макгий, член на управителния съвет и бивш председател на Българския съвет за устойчиво развитие.

Още по темата

„Промените ще настъпят най-вече по отношение на финансирането на нови обекти, които ще трябва да отговарят на определени условия. А проектирането, строителството и управлението на сградите ще стават с повече анализи и повече внимание към околната среда“, очаква тя.

Весела Вълчева-Макгий напомни, че в скоро време за инвестициите в проекти и обекти задължително ще трябва да се докаже, че са направени по екологичен и устойчив начин.

„Това е предвидено в новата европейска таксономия. Става въпрос за Регламента на ЕС от юни 2020 г. за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции, поясни архитектът. – Там е записано, че от 1 януари 2022 г. инвестициите в ЕС трябва да отговарят на следните цели: смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени. От 1 януари 2023 г. инвестициите ще трябва да отговарят на още четири условия: устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси, преход към кръгова икономика, предотвратяване и контрол на замърсяването, защита и възстановяване на водното биоразнообразие и водните екосистеми.“

Според Весела Вълчева-Макгий в последните години много инвеститори, включително и в България, са започнали да сертифицират новите си сгради по доброволните и международно признати системи като LEED, BREЕAM и DGNB.

„В един момент зелените и устойчиви практики ще станат задължителни в сектора на недвижимите имоти. Инвеститорите няма да имат достъп до финансиране, ако не спазват тези практики и не използват строителни материали с възможност за рециклиране“, предупреди тя.

Архитектът смята, че другата голяма промяна ще настъпи с оповестяването на ESG мерките от страна на бизнеса. Тя е на мнение, че засега само големите компании правят това, но с Европейската зелена сделка и таксономията това докладване ще стане задължително за всички инвестиционни обекти.

Весела Вълчева-Макгий съобщи, че досега в България са сертифицирани 22 сгради по системата LEED, разработена от Съвета за зелено строителство в САЩ, а още толкова са в процес на сертифициране. Има сертифицирани сгради (и комплекси) по BREEAM и DGNB.

„Международните наематели изискват зелен сертификат, а наличието на такъв позволява на собственика да продаде сградата по-лесно“, разкри архитектът.

Весела Вълчева-Макгий потвърди, че устойчиви практики в България има от много време и старите къщи с възрожденска архитектура са пример за това. „Хората едно време са строели с това, което са имали около себе си – камък, дърво, вълна от овце и кози, конски косъм, и така са прилагали принципите на кръговата икономика“, обясни архитектът.

Тя е убедена, че въвеждането на ESG критериите в света на недвижимите имоти трябва да бъде съчетано със стимули и облекчения, каквито има в редица европейски страни. Те могат да бъдат под формата на ускорени административни процедури, по-ниски такси за разрешение за строеж и намалени данъци за реализираните сгради.

Очаквайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *