• нд. юли 14th, 2024

Британците все по-малко могат да си позволят собствено жилище

Bychaspic

ное. 22, 2021
Британците все по-малко могат да си позволят собствено жилище

Снимка: pixabay.com

Пропастта между заплатите и цените на жилищата за купувачите на първо жилище във Великобритания става все по-голяма в повечето общини в Англия и Уелс, което хвърля съмнение върху обещанието на Борис Джонсън да „превърне поколението на наемите в поколението на покупките“, коментира Guardian.

Само преди десетилетие Джонсън, тогава кмет на Лондон, заяви, че иска да даде на хората „фундаменталната жизнеутвърждаваща сила на собственост на жилище“ и да „разпространи тази възможност във всяка част от страната“.

Анализ на Guardian върху цените, плащани от купувачите на първо жилище, обаче показва, че разликата в достъпността е нараснала в 98% от местните общини в Англия от 2015 г. насам и във всяка част от Уелс.

Традиционният показател за достъпност на ипотечните кредити е, че сумата, изисквана от кредитора – цената на имота минус депозит от 10%, не трябва да надвишава 4,5 пъти годишната заплата на купувача или общата заплата на двойката.

Тази цел обаче е непостижима за самостоятелните купувачи на първо жилище – средно на 32 години – в 95% от местните общини в Англия, базирано на медианната заплата на хора в 30-те си години.

Самостоятелните купувачи на първо жилище в Уелс няма да могат да си позволят дом в 86% от местните общини в страната. Макар че двойките се представят по-добре, те ще изпитат трудности по този показател в една трета (31%) от общините в Англия.

Анализът проучва какво се е случило с достъпността през шестте години, откакто консерваторите спечелиха мнозинство в парламента. Манифестът на партията от 2015 г. казва, че „всички, които работят усилено, трябва да могат да си позволят свое жилище“ и представя схеми за първи дом с намалени цени и програма за помощ за закупуване Isa.

Преди изборите през 2019 г. партията каза: „За да може Великобритания да разгърне потенциала си, младите хора се нуждаят от сигурността да знаят, че притежанието на дом е в техните възможности“.

Оттогава насам кредитната схема за помощ при покупка бе удължена, а тази година бе въведена схема за гарантиране на 95-процентовите ипотеки. Анализът обаче показва, че жилищата са станали по-малко достъпни през този период.

„Притежанието на имот в момента е почти изцяло извън възможностите за повечето хора със средни или ниски доходи – цените на жилищата продължават да се вдигат, а повечето хора не могат да намерят огромния депозит, за да купят [жилище] и затова продължават да плащат прекомерно високи частни наеми“, казва Поли Нийт, главен изпълнителен директор на Shelter.

“Правителството наля пари в серия от скъпи схеми за собственост на жилища, от които повечето хора никога не могат да се надяват да се възползват, тъй като от тях все още се изисква значителен депозит, а повечето наематели нямат подобни спестявания“.

Цените на жилищата са се увеличили най-много в Салфърд в североизточна Англия, където средната цена на жилищата за купувачите на първи дом е скочила с 58% през шестгодишния период.

Две трети от кварталите в Лондон остават извън възможностите на двойките, които искат да купят първия си имот в столицата.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *