• нд. юли 21st, 2024

Брокери очакват 10% поскъпване на жилищата в София за 2021 г.

Bychaspic

окт. 28, 2021
Брокери очакват 10% поскъпване на жилищата в София за 2021 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 10% ръст на цените на жилищата в София за цялата 2021 година прогнозират от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Брокерите очакват също около 30% повишение на продажбите на жилища в столицата заради продължаващата пазарна активност и през последното тримесечие.

„Резултатите надхвърлиха очакванията ни за по-умерен ръст на цените, но трябва да се отчете и нарастващата инфлация, която изяжда част от постигнатия растеж и в реално изражение цените наистина ще завършат с около 5% ръст за 2021 г.“, посочват в прессъобщение от компанията.

Новите сделки с жилищни имоти в София през деветмесечието на 2021 г. са нараснали с 25% спрямо 2020 г. и с около 10% спрямо 2019 г., сочат данни на агенцията.

В данните са отразени сделките с имоти ново строителство към момента на тяхното сключване, уточняват от компанията. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през третото тримесечие, но данните за периода април-юни показаха, че те са нараснали с около 40% спрямо 2020 г. и с близо 30% спрямо предпандемичната 2019 г.

От пролетта на тази година активността се е засилила, тъй като на пазара да се завърнали всички типове купувачи, включително и хората, купуващи с инвестиционна цел, което е ускорило растежа на цените, сочат наблюденията на компанията.

„Още в началото на годината имотният пазар даде заявка за предстояща успешна година и успя да запази темпове през всички месеци въпреки последвалите вълни на пандемията и наложените ограничения,“ коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Така имотният пазар успя да загърби последиците от COVID-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г. и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения,“ допълва тя.

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие е нараснала до 116 750 евро спрямо 100 500 евро през второто и 100 260 евро средно за 2020 г.

Средната цена на квадратен метър се е увеличила до 1200 евро спрямо 1175 евро през второто тримесечие и 1115 евро година по-рано. Това е ръст от 7,6% на годишна база, който е сходен с второто тримесечие, когато е отчетено повишение от 8,8%, и надвишава значително ръстовете през предходните тримесечия от 2-3%, сочат данните на компанията.

Коефициентът на достъпност на жилищата към средата на 2021 г. обаче запазва нивата си от миналата година от 1,11. Това означава, че малко над една средна месечна софийска заплата е нужна за закупуването на един квадратен метър жилищна площ в столицата.

Причината е продължаващият ръст на средната заплата в столицата, като по данни на НСИ към второто тримесечие тя е 2072 лв., или с близо 14% над нивото ѝ през същия период на миналата година.

Започналите през 2020 г. тенденции са се разгърнали през 2021 г. и жилищният пазар е продължил да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Поради това продължава търсенето на по-големи апартаменти, а новото строителство остава предпочитано, показват още данните на агенцията.

Жилищното кредитиране бележи рекорден ръст през 2021 г., а лихвените проценти продължават да спадат, като по данни на БНБ към септември те са средно 2,68% за жилищните кредити в лева, които са 96% от изтеглените ипотечни кредити.

Това наред с ръста на средната работна заплата в София, който е по-голям от темпа на покачване на цените на жилищата, е довело до интензивен и на моменти еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено, пишат от Bulgarian Properties.

Макар че издадените разрешения за строеж на жилищни сгради в София се ускоряват до 498 за първото полугодие при 437 през същия период на миналата година и 450 през първата половина на 2019 г., цялостното усещане е за по-бавно излизане на проектите на пазара, отбелязва компанията.

Това може да се дължи и на изчакване от страна на инвеститорите заради нарастващите цени на материалите, за да могат да ценообразуват адекватно новите си проекти, допълва тя.

И тази година новото строителство е предпочитано от купувачите в София, а сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Най-предпочитани остават южните и източните квартали на София, но купувачите са склонни да отделят внимание и на други зони, където има ново строителство с по-ниски цени.

Средните цени в най-популярните квартали през третото тримесечие на 2021 г. са:

Манастирски ливади – 1300 евро/кв.м

Дианабад – 1300 евро/кв.м

Полигона – 1400 евро/кв.м

Студентски град – 960 евро/кв.м

Младост – 1250 евро/кв.м

Лагера – 1150 евро/кв.м

Зона Б-5 – 1400 евро/кв.м

Център – 2130 евро/кв.м

Банишора – 1020 евро/кв.м

Връбница – 1060 евро/кв.м

Карпузица – 970 евро/кв.м

Овча купел – 960 евро/кв.м

Интересът към по-големи апартаменти, започнал след началото на пандемията се запазва, както и към жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.

Още по темата

Поради завръщането на инвеститорите на пазара делът на двустайните жилища, които са най-ликвидни и най-атрактивни за вложение, е нараснал и си е върнал дела от около 50% от закупените жилища.

През третото тримесечие на тази година делът на закупените двустайни жилища е 46%, а на тристайните – 38%. Четиристайните апартаменти запазват равнището си от 10% от общите покупки.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м.

За цялата година Bulgarian Properties прогнозира ръст на цените от около 10% и от около 30% на продажбите на жилища в София заради продължаващата пазарна активност и през последното тримесечие.

„Тези резултати надхвърлиха очакванията ни за по-умерен ръст на цените, но трябва да се отчете и нарастващата инфлация, която изяжда част от постигнатия растеж и в реално изражение цените наистина ще завършат с около 5% ръст за 2021 г.“, пишат от компанията.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *