• нд. юли 21st, 2024

България е на седмо място по най-висок дял на жилищната собственост в ЕС

Bychaspic

дек. 30, 2021
България е на седмо място по най-висок дял на жилищната собственост в ЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на седмо място по жилищна собственост в Европейския съюз през 2020 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас близо 85% от хората живеят в собствен дом, а останалите са наематели. На ниво ЕС делът на хората, обитаващи собствен имот, е по-висок в Румъния (96,1%), Словакия (92,3%), Хърватия (91,3%), както и в Унгария, Литва и Полша.

През миналата година жилищната собственост у нас е нараснала леко в сравнение с 2019 г., когато 84,1% от българите са обитавали собствено жилище. Тя обаче е под равнището от 2010 г., когато почти 87% от хората в страната ни са живели в собствен дом. 81,4% от сънародниците ни, чиито доходи са с 60% под средното равнище за страната, живеят в имот, на който са собственици, както и 85,3% от хората, чиито доходи са с 60% над средното равнище.

През 2020 г. 70 на сто от населението в ЕС е живяло в домакинство, което притежава жилището си, а останалите 30 на сто са живели в жилище под наем.

Във всички страни членки с изключение на Германия притежаването на дома е по-обичайно от живота под наем. В Германия половината от населението живее в собствено жилище, а останалата половина са наематели.

Делът на жилищната собственост е нисък и в Австрия с 55% и Дания с 59%, сочат още данните на Евростат.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *