• ср. юли 24th, 2024

България и Южна Корея разговарят за доставки на втечнен газ

Bychaspic

май 10, 2024

Сътрудничество между България и Република Корея на пазара на втечнения природен газ е една от темите, които са обсъждали служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Южна Корея у нас Н. Пр. Бе Дженгин.

Република Корея е един от най-големите износители на втечнен газ в света и според Малинов България има сериозен интерес към съвместни покупки, които да осигурят допълнителна диверсификация и енергийна сигурност на страната ни.

Министерствата на енергетиката на двете страни се съгласиха да изготвят и подпишат споразумение за сътрудничество, което да насърчи взаимните контакти в енергийната сфера.

Българската страна е силно заинтересована да задълбочи сътрудничеството си с Република Корея в енергийната област, където имаме сериозен потенциал за развитие“, каза министър Малинов.

По време на разговорите двете страни са се съгласили, че ядрената енергетика е само една от потенциалните сфери за сътрудничество, като този процес може да обхване и развитието на ВЕИ, системи за съхранение на електричество и доставки на природен газ.

През февруари 2024 г., с решение на Народното събрание, южнокорейската компания „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ бе избрана за преговори за строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, с технологията АР 1000 на американската компания Уестингхаус.

Този проект е сред ключовите приоритети на настоящето правителство в енергетиката. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност, така и за успешно изпълнение на целите за декарбонизация“, каза Малинов.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *