• нд. юли 21st, 2024

ВАС остави в сила забраната да се строи в „Каваците“

Bychaspic

окт. 22, 2021
ВАС остави в сила забраната да се строи в "Каваците"

Снимка: Pixabay.com

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административния съд в Бургас, с което беше отхвърлено оспорването на решение на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите в Бургас за забрана на строителство на сграда за отдих и курорт в местността Каваците, съобщават от ВАС.

Върховните съдии обосновават становището си с факта, че в рамките на имота е установено наличие на сиви дюни. Първоинстанционният съд е назначил две експертизи. Едната е изготвена от специалист фитоценолог от БАН. Съгласно представеното и прието от съда обосновано заключение на вещото лице в границите на имота има частично наличие на неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност – сиви дюни.

Още по темата

В първоинстанционното производство е приета и екологична експертиза, изготвена от главен експерт по биологично разнообразие към дирекция Природен парк „Странджа“, магистър по екология. Изводът на вещото лице е, че имотът спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни.

Решението на ВАС е окончателно.

Това е третото административно дело, по което върховните съдии се произнасят в защита на сивите дюни в местността Каваците. Предходните две са от 2020 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *