• вт. юни 25th, 2024

Великобритания има нужда от рекордните 3.5 млн. работници

Bychaspic

дек. 3, 2021

Великобритания отчете рекордните 3.5 милиона вакантни работни места точно преди коледните празници, показват данните на Конфедерацията за трудова заетост (REC). Това е два пъти повече от броя, наблюдаван през лятото, предава Sky News. Само за миналата седмица са били публикувани около 210 000 нови обяви.

Според REC най-голям е недостигът на медицински сестри. Интересно е, че през последната седмица особено се е повишило търсенето на служители в затворите. Предлагат се позиции и за монтажисти, зъболекари и ветеринари. Най-голям обаче е недостигът на медицински сестри – по официални данни има 155 520 вакантни места.

В челната шестица са още:  

  • Програмисти и специалисти по разработка на софтуер –124 346 
  • Сертифицирани болногледачи и домашни болногледачи – 100 916
  • Специалисти в началните и детските грижи – 68 824
  • Помощници по продажби и търговия на дребно – 64 883
  • Главни готвачи – 59 743

Конфедерацията за трудова заетост отбелязва, че не се виждат признаци за облекчаване на кризата с недостига на работна ръка. Тя се отдава на няколко фактора, като наемането на работници е затруднено най-вече от комбинацията от свързани с COVID-19 причини и ограниченията след Брекзит, включващи имиграцията.

Добре документиран е недостигът в такава дефицитна професия като тази на касапите – особено преди Коледа, като това повдига въпроси за снабдяването на магазините с пуйки. Същото се отнася и за шофьорите на камиони, което вече доведе до нарушаване на снабдителната верига.

Друга причина защо много сектори имат трудности с наемането е, че безработицата се задържа на сравнително добро ниво от 4.3% благодарение на схемата на правителство за пускане на работници в принудителен отпуск.

Трябва да изчакаме и да видим как новините за мутацията Омикрон ще се отразят върху пазара“, каза Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC.

Източник: https://economic.bg

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *