• нд. юли 14th, 2024

Възстановена след 11 септември, One World Trade Center е запълнена на 90%

Bychaspic

сеп. 12, 2021
Възстановена след 11 септември, One World Trade Center е запълнена на 90%

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

540-метровата офис сграда One World Trade Center, която се издигна на мястото на Кулите-близнаци, унищожени при атентатите на 11 септември, струва 3,8 млрд. долара и е най-скъпият небостъргач, построяван някога в САЩ, пише Wall Street Journal.

Целият комплекс Световен търговски център не е постигал печалба, откакто One World Trade отвори врати преди седем години, съобщи собственикът на сградата – Пристанищната агенция на Ню Йорк и Ню Джърси. През 2020 г. разходите за Световния търговски център на стойност 335 млн. долара надхвърлиха приходите от 328 млн. долара, показаха данните от годишния доклад на Пристанищната агенция.

Наемната дейност се забави през последните години, отчасти защото One World Trade трябваше да се справя с отлагания от потенциални наематели, смущавани от асоциацията с терористичния атентат, казва Дъглас Дърст, частен предприемач, който беше нает от Пристанищната служба през 2010 г., за да помогне за запълването на кулата.

„Когато водехме преговори с по-големите наематели, винаги имаше един човек, който казваше, че не чувства некомфортно на това място. Затова в крайна сметка сключихме договори с по-малки наематели, при които главният изпълнителен директор може да каже да хората: Ако не искате да дойдете тук, не сте длъжни да го правите“, допълва Дърст.

Но отношението към работата в Световния търговски център сега се променя заради смяната на поколенията на работното място, съобщават компании. Много служители днес са били толкова малки на 11 септември 2001 г., че може да го смятат за далечно историческо събитие, а не лична заплаха.

„Не смятам, че повечето млади хора смятат Световния търговски център за опасен“, казва 26-годишният Тейлър Фогат, старши редактор в New Yorker.

„Когато правех интервюта за New Yorker и установих, че трябва да отида в One WTC, мислех, че това е най-хубавото нещо на света. Не мислих дълго“, коментира Фогат относно асоциирането му с 11 септември.

Над 90% от площите в сградата, чиято обща площ е 288 хил. кв. м, са наети, което я поставя наравно с други модерни офис кули в центъра на Манхатън, казва Дърст. Помогнал е и фактът, че собственикът на кулата през 2009 г. се отказа от първоначалното име на сградата Freedom Tower, което според мнозина е с твърде висок емоционален заряд и напомня за септемврийската сутрин.

Тези дни темата за 11 септември рядко изниква. „Вече не слушаме твърде много за това“, казва той.

Страховете сред потенциални наематели отслабват с изникването на сгради наблизо, а оградите, които държат хората на разстояние отпадат, отбелязват брокери. Сега новият Световен търговски център започва да прилича повече на модерен офис комплекс, отколкото на строителна площадка.

Проектът получи и държавни субсидии, които го правят по-евтин за наемателите от сравними площи, отбелязва Лин Сагалин, автор на книгата „Сила в Кота нула“ относно усилията за възстановяване.

Мястото с площ от 65 декара, където преди време се намираха кулите на Световния търговски център и пет други сгради, сега е дом на мемориал за 11 септември и музей, транспортен хъб Oculus, проектиран от Сантиаго Калатрава, мол и три офис сгради, включително One World Trade.

В процес на строителство са център за сценичните изкуства и гръцка православна църква, които трябва да заменят разрушените при атентатите от 11 септември. Очаква се те да отворят врати през 2023 г. Планирани са други две офис сгради и жилищна кула, но строителството не е започнало.

След 11 септември преустройството на кулата затъна в правни, финансови и политически битки. Дебатите за дължимите приходи от застраховки и как да се почете паметта на жертвите се прибавиха към усложненията.

През 2003 г. Ню Йорк и ръководителите на щата избраха план на родения в Полша архитект Даниел Либескинд, който постига баланс между възпоменателен и възстановен търговски център. Планът получи положителни отзиви от архитекти и урбанисти за възстановяването на улици към обекта, които бяха елиминирани при първоначалния комплекс за Световен търговски център.

One World Trade надхвърли значително разходите, а възстановяването на други две офис сгради на място, контролирани от предприемача Лари Силвърстейн, се забави. Предприемачът беше наел Световния търговски център за 99 години около един месец преди атентатите. Сградите на Силвърстейн вече не са така свързани с трагедията, защото са отделени от мемориала и музея от новата улична мрежа, казват брокери.

One World Trade се намира в близост до останките от сградите, разрушени при атентатите на 11 септември. „Другите сгради се възползваха от факта, че One World Trade Center понесе бремето на историята на мястото“, коментира Мери Ан Тай, главен изпълнителен директор на консултантската компания CBRE за региона на Ню Йорк.

Silverstein Group подобри значително финансовите си резултати. Тя получи всички дължими суми от застраховки, събира наеми и такси за управление и притежава две почти напълно наети офис кули. Тя има права за строителство на още две.

Но ръководители на Silverstein казват, че работата, която компанията е започнала през последните 20 години, надминава значително печалбата, която е извлякла от тях. „Възстановяването на Световния търговски център никога не е било свързано с пари“, коментира главният изпълнителен директор на Silverstein Марти Бъргър.

Говорител на Пристанищната служба отбелязва, че One World Trade Center „е от много важно значение за възстановяването на Долен Манхатън след 11 септември“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *