• нд. юли 14th, 2024

В Берлин наематели плащат 25 хил. евро за мебели, за да се доберат до жилище

Bychaspic

ное. 27, 2021
В Берлин наематели плащат 25 хил. евро за мебели, за да се доберат до жилище

Снимка: Bloomberg LP

Рязко нарастващото търсене се сблъсква със строги регулации на наемите в Берлин, което води до някои необичайни сделки, пише Bloomberg.

Наематели твърдят, че са искали от тях да влагат малко състояние в мебели и уреди за дома, за да подпишат наемен договор. В други случаи трябвало да плащат комисиона на брокер, равняваща се на няколко месечни наема. Някои наематели дори се съгласяват да плащат повече от разрешеното по закон, защото не познават законите или защото просто искат апартамента, казват брокери на недвижими имоти.

В Германия е обичайно апартаментите да се предлагат необзаведени, често без уреди или кухненски шкафове. Така че не е необичайно за наемателите да продават вещите си на следващия обитател на жилището. Но докато в миналото очакваната сума за това е варирала между 1000 и 3000 евро, наематели и брокери казват, че напоследък виждат огромни суми.

В една обява неотдавна е поискан депозит от 25 хил. евро за кухненско оборудване, телевизор и мебели, включително диван, легло, градинско обзавеждане и други. Наемът на едностайния апартамент е 930 евро на месец. Обявата, която била активна за кратко време на сайта ImmoScout24, посочвала, че сумата не подлежи на коментар.

Още по темата

Аликс Вайднер се почувствала късметлийка, когато намерила жилище за 1630 евро на месец. За да получи апартамента, тя се съгласила да купи вещите на предишния наемател за 8 хил. евро, включително телевизор, пералня и някои мебели. Вайднер имала парите, така че се нанесла бързо, преди офертата да изчезне.

„Повечето хора в Берлин не могат да си позволят това“, казва 30-годишната жена, която работи като мениджър във Френския институт.

Лимит за наемите

Незаконно е да се продават мебели за над 50% повече от стойността им, но оспорването на цената често е смятано за твърде рисковано от наемателите. Те могат да изгубят делото в съда и съдебните разходи ще отидат напразно.

Вместо това някои наематели са доволни, ако успеят просто да се доберат до подписването на наемен договор с относително стабилен наем. Собствениците на имоти, които често не желаят да си създават грижи с намирането на нов наемател, обикновено се съгласяват да позволят на стария да управлява обявата и да избере кандидат.

Още по темата

В Берлин собствениците на имоти не могат да повишават наема повече от 10% над средното равнище и над 15% спрямо тригодишен период. Те също така може да повишават наема веднъж в годината, но някои собственици го правят по-често, казват адвокати на наематели.

„Хората предлагат да платят хиляди евро за мебели, които струват много по-малко, съгласявайки се с неща, които не са разумни – като високи цени, когато собственикът няма право да иска толкова много, или контраоферта с по-висок наем. Това е огромна лудост“, казва Йоанис Цакрис, главен изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Black Label Properties.

Вратичка в законите, използвана от някои собственици на имоти, им позволява да включат някои уреди и мебели в иначе необзаведен апартамент, за да могат законно да искат повече пари, които надвишават допълнителните 2%, които им е позволено да поискат“, казва Матиас Вурм, адвокат в кантората Schlun & Elseven.

Други случаи включват подновяване на наемни договори с фиксиран срок, което не е позволено в Германия, ако няма много конкретна причина за това, но което позволява на собствениците да повишават наема от наемен договор на наемен договор. Друг капан предвижда по-висок наем заради скъпо модернизиране на апартамента – изключение в закона, което позволява на собствениците да искат повече пари. Собствениците обикновено използват това изключение дори когато усилията за модернизиране са под законовия стандарт, който им позволява да искат по-висок наем.

Затегнат пазар

„Пазарът е толкова затегнат в момента, че някои хора опитват да се възползват от трудната ситуация“, казва Анна Кузнецова, генерален мениджър на агенцията за недвижими имоти First Citiz Berlin. Тя обаче допълва, че хората, които се възползват, са малцинство. „От стотици обяви ще видите само една или две откачени“, отбелязва тя.

Наемите в Берлин са нараснали с 42% за пет години, сочат данни на онлайн компанията за наеми Immowelt. Само през изминаващата година ръстът е с 5%. Те растат по-бързо, отколкото в Мюнхен, където средният наем се е повишил с 24% през последните пет години и само с 2% тази година. Във Франкфурт цените са нараснали с 16% между 2016 и 2021 г. и са останали непроменени през изминаващата година.

Наемът на апартамент в Берлин с площ от 60 кв. м би струвал средно 606 евро на месец въз основа на средната цена от 10,1 евро на кв. м по данни на Deloitte от юли тази година. Това е сравнително достъпно спрямо други големи европейски градове. В Барселона апартамент със сходна площ би струвал 1002 евро, а в Париж цената му достига 1716 евро на месец, сочат данните от доклада.

През 2020 г. растящият пазар накара Берлин да опита да го охлади с въвеждането на таван върху наемите, но по-рано тази година Германският федерален съд отмени мярката. Градските власти са подложени на натиск и да създават повече общински жилища. Гласоподаватели одобриха на референдум призоваването на властите в града да обмислят начин да принудят големите частни компании да продадат апартаментите си на общината. Други казват, че градът наистина трябва да строи повече жилища, въпреки че това ще отнеме години.

„Имотният пазар в Берлин е в задънена улица в момента и това отвори вратата за порочни схеми и форми на злоупотреба“, коментира Томас Шулте, адвокат в Берлин, специализиран в нарушаване на правата на потребителите.

Той вижда множество обяви на апартамент, които в действителност не са налични за наемане, като измамниците искат пари в брой, за да предоставят апартамент, до който нямат достъп.

Най-застрашени са чужденците и пристигналите наскоро имигранти, които не познават законите. „Чужденците не знаят за регулациите и проверките на сигурността“, отбелязва Шулте.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *