• вт. юни 25th, 2024

ГБС е избран за основен строител на Вертикалния газов коридор

Bychaspic

май 20, 2024

„Булгартрансгаз“ избра компаниите, които да изпълнят проекта за разширяване на капацитетите в газовите връзки с Гърция и Румъния. Това са „Главболгарстрой“ и международният му партньор HILL International, които ще работят по трасето Кулата – Сидирокастро и Негру Вода – Кардам, две от обособените позиции в обществената поръчка за Вертикалния газов коридор.

По новата преносна тръба от Пиперево до Перник е избран участникът ДЗЗД „НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024“. Това става ясно от съобщение на „Булгартрансгаз“, който е възложител по проектите.

Предложените от участниците цени за изпълнение съответстват със заложената индикативна стойност на проектите от 586 млн. лв. Финансирането им обаче все още не е осигурено, като по план до 1 май трябваше капиталът на „Булгартрансгаз“ да бъде увеличен с 200 млн. лв. Засега обаче такава информация няма. През март, когато все още управляваше коалиционният кабинет „Денков“, депутатите задължиха министъра на енергетиката да проучи възможността за европейско финансиране, както и да бъдат издадени държавни гаранции за до 625 млн. лв.

Кои са победителите

Обединенията „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 1“ и „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3“ са победителите в два от трите лота. В дружествата основен член е „Главболгарстрой“ заедно с международния си партньор HILL International. За подизпълнители в двата лота са посочени международните компании CRC Evans, Emerson, Honeywell и „Енсол ВМ“.

Лупингът от Кулата до Кресна включва линейна част, станция за очистване на газопровода „Кулата“ и станция за очистване на газопровода „Кресна”. Проектът предвижда изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър 700 мм и дължина около 48 км, както и съпътстващите го технологични съоръжения. Предложената цена е 131.7 млн. лв., без ДДС.

В третата позиция – лупинг от Рупча до Ветрино – има линейна част и станция за очистване на газопровода „Ветрино”, ще бъде изграден газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения. За нея обединението предлага 353 млн. лв. без ДДС.

Преносният газопровод от Пиперево до Перник ще се изгражда от ДЗЗД „НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024“ – обединение от две чуждестранни и една българска компания, като негови членове са “ДИВИКОМ“ ИНК., САЩ, “ХАБАУ” С.Р.Л., Румъния и СА.И.Е. ЕООД, България. Декларираните от обединението подизпълнители са: „Енсол ВМ“ и „Химкомплект Инженеринг“. Предложената за нея цена е близо 100 млн. лв.

„Булгартрансгаз“ провежда обществената поръчка в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 март 2024 г. във връзка с инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален коридор.

Реализацията на проекта е важна заради предстоящото от 1 януари 2025 г. спиране на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз” не позволява да бъде заменен изцяло транзитираният руски газ през мрежата ѝ. С увеличаването на капацитета на двете връзки ще се осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” да пренася нарастващите количества природен газ от разнообразни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона.

За покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които го получават през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. куб. м повишаване на доставките от Русия по морския газопровод „Турски поток“. В тази връзка, за да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен с LNG транзитирания газ с руски произход и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо бързо да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния, заявяват вносителите.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *