• ср. юли 24th, 2024

Германия създава жилищно министерство, за да се справи с натрупаните проблеми

Bychaspic

ное. 29, 2021
Германия създава жилищно министерство, за да се справи с натрупаните проблеми

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Жилищната ситуация в Германия е толкова объркана, че следващото правителство в страната иска да създаде изцяло ново министерство, което да я наблюдава. Досега част от министерството на вътрешните работи, жилищата и строителството вече ще си имат собствено министерство, пише Deutsche Welle.

То вероятно ще бъде оглавено от социалдемократите. Ключовото обещание – 400 хил. нови жилища всяка година, 100 хил. от които да са субсидирани от държавата, оцеля в седмиците на преговори със Зелените и неолибералните Свободни демократи и влезе в окончателното коалиционно споразумение. Трите партии трябва да сформират следващото правителство в Германия.

Обещанието включва 50 хил. жилища повече от настоящата цел и около 100 хил. повече, отколкото строителният сектор успява да изгради до момента. Четирикратно е и увеличението при субсидираните от държавата жилища. Германия вероятно ще се нуждае от най-малко толкова нови жилища всяка година в зависимост от тенденциите при миграцията през идното десетилетие или по-нататък.

Въпреки обещанията обаче коалиционното споразумение не посочва много конкретни мерки за постигането им. Много от политиките в областта на жилищата и строителството ще изискват германският парламент – Бундестагът, или да промени стари закони, или да приеме нови, а депутати, които се противопоставят на дълга, ще трябва да бъдат убедени да приемат заделянето на милиарди евро за задействане на мерките.

Строителство, строителство, строителство

Огромното търсене и ограниченото предлагане водят до ръст на наемите в Германия, която е страна на наематели, като това важи особено силно за големите градове. През 2018 г. 4,4 млн. домакинства в големите градове са живеели или в твърде малък, или в твърде скъп дом. В Берлин наемите почти са се удвоили за десет години, показват данни на калкулатора за разходи за живот Numbeo.

Още по темата

Доходите не успяват да догонят ръста на цените на наемите, поради което местните жители трябва да заделят повече за жилището, а за другите видове потребление остава по-малко. Това има последици в други сектори на икономиката. Хората с по-ниски доходи са засегнати диспропорционално, тъй като предлагането на жилища за купувачи с ниски доходи е на изчерпване.

Отговорът на социалдемократите отдавна е „строителство, строителство, строителство“. Коалиционното споразумение предвижда създаването на „съюз за достъпни жилища“ със специално внимание върху студенти и по-млади хора, както и подкрепа за жилищната собственост, жилищни асоциации с идеална цел и местни политики на планиране. То очертава усилия за олекотяване и дигитализиране на бюрократични процеси при одобрението и финансирането на строителни проекти. Целта е да се елиминират административните пречки, които увеличават разходите, а това на свой ред подлага на натиск наемите.

Но не всички разходи ще бъдат лесни за контролиране. Затрудненията пред веригите за доставки и инфлацията нанасят удар върху строителния сектор, както и върху други аспекти от икономиката. Разходите за труд, земя и особено за материали растат драстично спрямо година по-рано, показаха неотдавна данни на Асоциацията на германската строителна индустрия. Недостигът води и до забавяне на строителството.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *