• ср. май 29th, 2024

Глобалната достъпност на жилищата ще се влоши въпреки очаквано охлаждане на цените

Bychaspic

сеп. 1, 2021
Глобалната достъпност на жилищата ще се влоши въпреки очаквано охлаждане на цените

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Ускореният ръст на цените на жилищата на повечето големи пазари в света от началото на пандемията вероятно е достигнал връхната си точка, но достъпността се очаква да остане под натиск или да се влоши през идните няколко години, показва допитване сред експерти на Ройтерс.

То е било проведено сред над сто експерти от имотния пазар между 10 и 25 август и обхваща осем ключови пазара – САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Дубай. Заключението на експертите е, че ръстът на цените ще се охлади през идните две години.

Но заради очакванията, че централните банки ще задържат лихвите близо до рекордното дъно през идната година повишаването на жилищните цени вероятно ще продължи с лекота да надминава ръста на заплатите.

Още по темата

Наред с растящите цени на строителните материали и липсата на предлагане на достъпни жилища на много пазари още преди пандемията да накара много собственици на жилища да потърсят по-големи площи за живеене, цените на жилищата почти сигурно ще продължат да нарастват.

Това означава, че за повечето хора, особено за младите, които се стремят към придобиването на първото си жилище, ще бъде още по-трудно да навлязат на жилищния пазар.

„Ръстът на цените на жилищата изтри ползите за достъпността от понижаването на лихвите, като накара много бъдещи купувачи да отложат покупката“, коментира Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo.

В отговор на въпрос как ще се промени достъпността на жилищата през идните няколко години на пазарите, които покриват, над 80% от анкетираните, или 77 от 94, са заявили, че тя ще се влоши или ще се запази почти непроменена.

„Ясно е, че има много насрещни ветрове, които се отразяват на жилищния пазар днес – от волатилните в дългосрочен план лихвени проценти, слабата достъпност, недостига на работна ръка и на терени до оскъдните съществуващи наличности“, коментира Скот Андерсън, главен икономист на Bank of the West.

„Прогнозираме, че дейността на жилищния пазар ще достигне по-устойчив темп през идните 18 месеца, тъй като някои от продажбите на жилища вероятно са били ускорени по време на пандемията“, допълва той.

Дори това да е така, тенденцията едва ли ще се промени през идните години, докато не бъдат построени повече домове. Но дори при настоящите ниски нива на жилищно строителство на повечето пазари разходите за строителни материали, работна ръка и дървесина е по-вероятно да нарастват, отколкото да намаляват.

Цените на жилищата в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия се очаква да нарастват двуцифрено тази година, след което да се забавят до едноцифрен темп през 2022 г.

С изключение на Дубай цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Индия и Австралия имат оценка 5 по скала, по която 1 е евтино, а 10 е скъпо. Нова Зеландия е оценена с 9, което показва, че жилищните имоти са отвъд възможностите на купувачите на първо жилище.

Над 50% от анкетираните анализатори в повечето икономики прогнозират, че достъпността ще се влоши през идните няколко години, като 90% от анализаторите в Австралия са на това мнение.

Малцина са участниците в допитването, които прогнозират спад на цените на жилищата в Индия, а мнозинството от анкетираните там са заявили, че достъпността в страната ще се подобри въпреки очакванията за две повишавания на лихвите с 25 базисни пункта през идната фискална година.

Близо 40% от анализаторите, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че най-големите рискове пред прогнозите им за цените на жилищата са свързани с отмяната от централните банки на пандемичните стимули, следвана от разпространението на нови варианти на коронавируса.

18 анализатори са посочили забавяне на икономическия растеж, петима – нарушаването на снабдителните вериги, четирима – високата безработица, а само двама са заявили, че връщането към седмица на пълно работно време е най-големият риск за жилищния пазар през идните 12 месеца.

„Ръстът на цените на жилищата бързо ще стане по-умерен, но ръстът на заплатите няма да компенсира отмяната на извънредните програми на правителствата“, коментира Себастиен Лавоа, главен икономист в Laurentian Bank.

„Нов вариант, намаляващ ефективността на ваксините, може да принуди властите в Северна Америка да въведат отново широки мерки за блокада, които да доведат до по-трайни съкращения на работни места, отколкото при предишни пандемични вълни. Забавянето на икономическия растеж е още един значим риск, който може да доведе до понижаване на цените“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *