• ср. юли 24th, 2024

Глобалните инвестиции в имоти от началото на годината достигат рекорд

Bychaspic

ное. 10, 2021
Глобалните инвестиции в имоти от началото на годината достигат рекорд

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Глобалният обем на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие е достигнал 292 млрд. долара, което е ръст от 77% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания JLL. В региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) инвестиционните обеми са нараснали до над 68 млрд. евро през периода, с 26 на сто повече на годишна база. От началото на годината инвестициите в имоти в региона достигат 191 млрд. евро.

Данните показват, че третото тримесечие е било силно и отговаря на средното петгодишно равнище. Това означава, че пазарът се възстановява от сътресенията, породени от пандемията, отбелязва компанията. Сегментите на индустриалните и логистични имоти и на многофамилните жилища са регистрирали силен растеж през третото тримесечие в ЕМЕА, като обемите са нараснали съответно с 59 на сто и 31 на сто.

Комбинацията от значителни налични средства и конкуренцията за висококачествени активи през тримесечието е позволила обемите в глобален план от началото на годината да достигнат исторически връх от 757 млрд. долара, което е ръст от 50% на годишна база, показват данните от доклада „Глобални перспективи пред недвижимите имоти“ на JLL. В региона на ЕМЕА Германия е ключов двигател на представянето, като инвестициите в имоти от началото на годината са нараснали с 22% на годишна база до 50 млрд. евро. Тя е следвана плътно от Великобритания с обем на инвестициите от 48 млрд. евро.

„Тримесечието беше впечатляващо за бизнес имотите, като възстановяването от пандемията тече с пълна сила“, коментира Адам Чалис, изпълнителен директор на отдел „Анализи и стратегии за ЕМЕА“ в JLL. „Секторите, които останаха устойчиви през миналата година, регистрират ръст на инвестициите и силен растеж, а тези, които бяха обхванати от несигурност, сега отново стават привлекателни“, допълва той.

Още по темата

„Очакваме Германия, Великобритания и Франция да се представят добре, както направиха през третото тримесечие, но също така наблюдаваме нови върхове в Швеция, Ирландия, Полша и Италия, които ще привличат някои добре установени инвеститори към нови пазари до края на годината“, отбелязва Чалис.

През третото тримесечие вниманието на инвеститорите към диверсифициране на портфейлите е останало отчетливо със силен апетит към навлизане в сектори, които се възползват от демографски положителни тенденции и показват устойчиво търсене от крайните потребители, включително жилищния и логистичния сегмент. В същото време расте интересът и към сектори, които изостават във възстановяването си към момента, включително  търговски и офис площи.

Според анализа на JLL жилищният сегмент на светновно ниво е привлякъл инвестиции от 219 млрд. долара от началото на годината, което е ръст от 80% спрямо нивата от 2020 г. и с 36 на сто спрямо 2019 г. Сега секторът е най-привлекателен в глобален план преди офисите и съставлява 29 на сто от обема сделки от началото на годината. Активността е съсредоточена основно в САЩ, които съставляват 72% от глобалните инвестиции в жилищни имоти през 2021 г., но глобалните обеми са подкрепяни все повече и от растящите инвестиции в жилищния сектор в Германия, Великобритания и Франция. Япония продължава да отчита силен интерес от трансграничния капитал, като чуждестранните купувачи съставляват над 30 на сто от инвестициите в жилищни имоти от началото на годината.

Сегментът на индустриалните и логистични имоти също остава ликвиден, като инвестициите от началото на годината са нараснали със 78%. Обемът на големите сделки, оценявани на от 500 млн. долара нагоре, е достигнал над 13 млрд. долара от началото на годината до края на третото тримесечие.

Общите инвестиции в търговски площи сега съставляват 35% от инвестициите в имоти от началото на годината спрямо 31 на сто към първото полугодие на 2021 г., а инвестициите в офиси имат дял от 27%, което е значителен ръст спрямо едва 9 на сто към първото полугодие на тази година. Нагласите към различните видове търговски площи варират значително, но сега инвестираните капитали надхвърлят търговските обекти, продаващи стоки от основна необходимост, като лайфстайл и ориентираните към забавления центрове са най-устойчивите активи при търговските площи до този момент от възстановяването. Капиталите се връщат и към офисите, като висококачествените активи се възползват най-много.

„Въпреки намаляващата пазарна несигурност няма недостиг на капитал и наблюдаваме истинска иновация в начина, по който той се разпределя към недвижими имоти с ръст на съвместните дружества и дейността по сливания и придобивания“, отбелязва Чалис. „Силният микс от потисната дейност по сливанията и придобиванията миналата година и изобилието от свободни средства поставя началото на продължителен период на сключване на сделки и сливания и придобивания, който трябва да следим внимателно през следващото тримесечие и догодина“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *