• ср. юни 19th, 2024

Грантовете за изграждане на зарядни станции стават достъпни през ноември

Bychaspic

май 16, 2024

Министерство на транспорта планира през ноември да обяви процедурата за изграждане на зарядни станции по пътната мрежа и по пристанищата в България. Общата ѝ стойност е 92 млн. лв. и се финансира по линия на Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

Малко над 42 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. С другите около 49.6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата.

Ресорният министър Георги Гвоздейков съобщи, че са готови критериите, свързани със станциите за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата. Той участва на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност“. Предстои да бъдат одобрени методика и критерии по процедурата.

По думите му за първи път в програмата се излиза от рамката на първите два програмни периода и вече няма да се работи само с предварително определени проекти и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подпомагане на съществуващите интермодални оператори и за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили и в пристанищата, добави министърът.

Удълбочаване на пристанищен терминал Бургас – Запад

Гвоздейков съобщи, че е осигурена финансова помощ по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лв. и предвижда удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-Запад. Това ще позволи безопасно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще създаде предпоставки за развитието на терминалите и увеличаване на капацитета им.

В рамките на Комитета за наблюдение бе отчетено, че 92.07% от бюджета на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. вече е разплатен, като този процес продължава. Верифицираните разходи са 86.8%, а сертифицираните – 85.96%.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *