• ср. юни 19th, 2024

Дори в китайския технологичен център Шънджън имотният пазар замръзва

Bychaspic

ное. 29, 2021
Дори в китайския технологичен център Шънджън имотният пазар замръзва

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Животът за Джери Тан бил добър, след като той напуснал малкия си роден град през 2014 г., за да стане брокер на недвижими имоти в Шънджън, технологичния мегаград на Китай и един от най-нажежените жилищни пазари в света, предава Ройтерс.

Само преди няколко години Тан можел да печели до 50 хил. юана (7800 долара) в добър месец, продавайки апартаменти. Миналата година той заработвал едва около 15 хил. юана месечно, но тази година доходите му намалели още повече – до около 5000 юана и идват предимно от комисиони по договори за наем.

„Тази година определено е по-трудно да се продава. Купувачите изчакват да видят какво се случва с пазара, а предприемачите са с ограничени ликвидни средства, те имат нужда от време, за да платят комисиона на брокерите“, казва Тан.

В Шънджън, където живеят 17,6 млн. души и в града се намират централите на компании като Tencent Holdings и Huawei Technologies, някои по-малки агенции за недвижими имоти затвориха врати. Осем брокери, с които Ройтерс е разговарял, са заявили, че най-малко една трета от колегите им или са напуснали индустрията, или обмислят да го направят.

Lianjia, която е голяма агенция за недвижими имоти в града, планира да затвори една пета, или около сто от офисите си в Шънджън, съобщи финансовата осведомителна агенция Caixin през септември, позовавайки се на вътрешен документ. Lianjia и компанията-майка KE Holdings не са отговорили на молбата за коментар.

Още по темата

Липсата на оборот на имотния пазар в Шънджън и негативните последици от това за брокерите на недвижими имоти в града произтичат отчасти от преднамерени усилия на държавните ръководители през миналата година да направят цените на апартаментите по-достъпни, включително чрез изискването за по-висока първоначална вноска за второ жилище и таван върху цените при препродажба.

Но брокери на недвижими имоти твърдят, че това се дължи и на настоящата криза на доверие, която нанася удар на имотната индустрия в Китай, показвайки колко далеч стигат последиците от проблемите в сектора. Ако Шънджън, който е емблематичен за светкавичния ръст на икономиката на Китай през последните 40 години, не е имунизиран, тогава малко други места в страната са.

Имотният пазар в Китай, който съставлява една четвърт от брутния вътрешен продукт по някои показатели, страда от безпрецедентен натиск, след като държавните ръководители въведоха тавани върху дълга през тази година, за да овладеят прекомерното заемане на пари от предприемачите.

Това на свой ред доведе до ликвидни кризи при строителни компании като China Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в света, и Kaisa Group Holdings. Централите и на двете се намират в Шънджън. Но се очаква държавните ръководители да застанат твърдо зад новите правила, който са смятани за необходима реформа.

Цените на новите жилища в Шънджън са намалели с 0,2% през октомври спрямо предходния месец, първия им спад тази година, и са в унисон със средните нива за страната. Предстои да видим дали цените на имотите в Шънджън ще отчетат по-трайния, макар и малък, спад като някои второстепенни китайски градове тази година.

Икономиката на южния технологичен център не е много по-малка от тази на другия мегаград Шанхай, но Шънджън има само една трета от земята, което гарантира силно търсене на апартаменти.

“Купувачите са притеснени от Evergrande и заразата, но в Шънджън те знаят, че други строителни компании ще се намесят и ще завършат проектите, ако се наложи“, казва Тан.

За някои по-строгите ограничения и последвалото замръзване на имотния пазар са признак, че спекулативното купуване, често широко разпространено в Китай, тъй като по традиция там няма много други варианти за инвестиции, може да се превърне в отживелица.

„Поколението на моите родители можеше да затвори очи и да посочи някъде, където да инвестира парите си и да получи страхотна възвръщаемост от тях, те можеха да поемат риск“, казва Лиза Ли, която работи в инвестиционната индустрия и неотдавна купила малко студио, но процесът не бил лишен от нерви.

„Нашето поколение не може да го направи, ние сме в беда“, отбелязва тя.

30-годишният Тан казва, че обмисля да смени работата си.

„Имам нужда от спестявания, ако искам да си намеря приятелка, а и издържам майка ми у дома“, споделя той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *