• нд. юли 14th, 2024

До 2030 г. всички нови сгради в ЕС трябва да са въглеродно неутрални

Bychaspic

дек. 15, 2021
До 2030 г. всички нови сгради в ЕС трябва да са въглеродно неутрални

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предлага до 2030 г. всички нови сгради в ЕС да бъдат въглеродно неутрални. Всички нови обществени сгради в съюза трябва да станат въглеродно неутрални до 2027 г., гласят още предложенията, които целят привеждането на правилата за енергийна ефективност на сградите към Зелената сделка на ЕС.

Това означава, че сградите трябва да потребяват малко енергия, да бъдат захранвани възможно най-много от възобновяеми източници, да не генерират въглеродни емисии от фосилни горива, а въглеродните емисии, които потенциално биха произвели през целия си жизнен цикъл, да бъдат записвани в Сертификат за енергийно представяне.

Предлагат се също нови минимални стандарти за енергийно представяне на сградите на ниво ЕС, които изискват най-зле представящите се 15% от наличните сгради във всяка страна членка да бъдат реновирани от клас G в нов сертификат за енергийно представяне до най-малко клас F до 2027 г. за нежилищни сгради и до 2030 г. за жилищни сгради. „Първоначалното внимание върху най-зле представящите се сгради има двойната цел да максимизира потенциала за декарбонизация и да смекчи енергийна бедност“, отбелязват от ЕК.

Сертификатите за енергийно представяне ще включват публична информация за потреблението на енергия и ще бъдат важни ориентири при решенията за инвестиции, купуване и наемане. Задължението да имат сертификат за енергийно представяне се разширява към сгради, които преминават през голям ремонт, сгради с подновен наемен договор и всички обществени сгради. Сгради или жилища, които са предлагани за продажба или наем, също трябва да имат сертификат, а енергийният им клас трябва да бъде указан във всички обяви. До 2025 г. всички сертификати трябва да се основават на хармонизирана скала от А до G.

Още по темата

Националните планове на страните членки за реновиране на сградите ще бъдат напълно интегрирани към националните планове за енергия и климат, което ще осигури възможности за сравняване и следене на напредъка и ще създаде директна връзка с мобилизирането на финансиране и задействането на необходимите реформи и инвестиции, отбелязва ЕК. Тези планове трябва да бъдат включени в пътни карти за отказ от фосилните горива при отоплението и охлаждането най-късно до 2040 г. наред с пътна карта за превръщането на всички сгради в страните членки във въглеродно неутрални до 2050 г.

Предложенията на ЕК включват също въвеждането на „паспорт за ремонти“ на сградите, който да дава на собствениците инструмент за улесняване на планирането си и определянето на стъпките за реновиране до постигането на въглеродна неутралност. Комисията определя „стандарти за ипотечен портфейл“ като механизъм за стимулиране на кредиторите да подобряват енергийното представяне на портфейла си от сгради и за насърчаване на потенциални клиенти да правят имотите си по-енергийно ефективни.

ЕК призовава страните членки да включат реновирането в правилата си за публично и частно финансиране и да създадат подходящите инструменти, особено за семейства с ниски доходи. Предвижда се до 2027 г. да се забранят финансовите стимули за инсталирането на бойлери, използващи фосилни горива, и страните членки получават правна възможност да забраняват използването на фосилни горива в сградите.

Новите правила насърчават използването на информационни и комуникационни технологии и смарт технологии за гарантиране, че сградите оперират ефективно и призовават за създаването на дигитални бази данни за сградите.
Относно мобилността предложението подкрепя развиването на зарядна инфраструктура за електромобили в жилищни и бизнес сгради и за заделяне на повече паркоместа за велосипеди.

Комисията отбелязва, че новите предложения целят да смекчат и енергийната бедност в ЕС. Над 30 млн. сгради в съюза потребяват прекомерна енергия – най-малко 2,5 пъти повече от средното ниво за сградите, което повишава сметките за енергия на домакинствата. „Хората, които живеят в най-зле представящите се сгради, и тези, които са изправени пред енергийна бедност, ще се възползват от реновирането и подобряването на сградите, както и от намалените енергийни разходи и ще бъдат предпазени от ново повишаване на пазарните цени и волатилност“, отбелязва Комисията.

“Стимулирането на реновирането на домовете и другите сгради подкрепя икономическото възстановяване и създава възможности за откриване на нови работни места“, коментира изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по Зелената сделка Франс Тимерманс. „Освен това енергийното реновиране води до понижаване на сметките за енергия и в крайна сметка инвестицията се изплаща сама“, допълни той.

„Сградите са най-големият потребител на енергия в Европа, като използват 40% от нашата енергия и генерират 36% от парниковите газове. Причината е, че много сгради в ЕС не са енергийно ефективни и все още са захранвани предимно с фосилни горива“, отбеляза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Трябва да предприемем спешни мерки, тъй като над 85% от сградите ни днес ще съществуват и през 2050 г., когато Европа трябва да е климатично неутрална. Подобряването на домовете ни е и ефективен отговор на високите цени на енергията. Най-зле представящите се сгради в ЕС потребяват много повече енергия от новите или надлежно ремонтираните. А често най-уязвими групи от населението живеят в тези най-неефективни жилища и изпитват затруднения да плащат сметките си. Реновирането намалява както енергийния отпечатък на сградите, така и енергийните разходи на домакинствата, като в същото време подкрепя икономическата дейност и създава работни места“, допълни Самсон.

България закъснява в реновирането на сградите си, за да отговарят на целите на ЕС за енергийна ефективност, каза Искра Михайлова, която е евродепутат от групата „Обнови Европа“, излъчена от ДПС.

Според нея, за да навакса закъснението, българското правителство трябва да започне сътрудничество с местните власти, архитекти, инженери, строителни компании с цел извършването на цялостен преглед на състоянието на сградите и създаването на ефективна дългосрочна стратегия за реновирането им, която да бъде свързана с плана на страната за климата и енергията.

„На второ място, трябва да включим в процеса всички заинтересовани страни, сред които и собствениците на апартаменти в многофамилни жилищни сгради и на частни къщи. Трето, трябва да обмислим конкретни стъпки, свързани със създаването на енергийни паспорти на сградите, и накрая да започнем да прилагаме мерките с достатъчно надеждни за България цели за реновиране на сградите. В началото вниманието трябва да е насочено към обществените сгради – болници, театри, библиотеки, училища, тъй като в новото си предложение за ревизия на Директивата за енергийна ефективност на сградите ЕК предвижда новопостроените обществени сгради да станат въглеродно неутрални до 2027 г.“, посочи Михайлова.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *