• нд. юли 14th, 2024

Египет планира високотехнологичен скок с нова административна столица

Bychaspic

сеп. 3, 2021
Египет планира високотехнологичен скок с нова административна столица

Снимка: EPA/БГНЕС

В новата столица на Египет в околностите на Кайро местните жители ще използват умни карти и приложения, за да отключват вратите си, да правят плащания и да сърфират в интернет с помощта на обществен wifi, излъчван от уличните лампи, пише Ройтерс.

Мрежа от най-малко 6 хил. камери ще наблюдава дейността на всяка улица, проследявайки пешеходци и превозни средства, за да регулира трафика и да съобщава за подозрителна дейност.

Проектът за „умен град“ е на светлинни години от части от съществуващата обширна столица, където пропукващата се инфраструктура води до прекъсване на интернет връзките и мрежата на мобилните телефони, портиери в гъсто наредените жилищни сгради образуват мрежа от пазачи, а административни задачи може да изискват чакане с часове.

Градът, който за момента се нарича Нова административна столица, е изграждан от нулата в пустинята и цели да приюти 6,5 млн. жители. Очаква се той да приеме първите си държавни служители по-късно тази година.

Не е ясно доколко центърът на гравитацията в Египет ще се измести от Кайро към новата столица на 45 км от река Нил. За мнозина обикновени египтяни, за които оживеният град е дом поколения наред, ходът и разходите биха били немислими.

Но на хората, които наистина пристъпят към промяната, е обещано едно приложение за плащане на комуналните сметки, достъп до местни услуги и съобщаване на оплаквания и проблеми.

Властите твърдят, че развити технологични системи ще помогнат за намаляване на отпадъците чрез засичане на изтичания или пропуски и като позволяват на местните жители да следят потреблението.

„Чрез мобилното си приложение гражданите ще могат да управляват всичките си ежедневни дела от мобилния си телефон“, коментира Мохамед Халил, ръководител на технологиите за Административната столица за градско развитие – притежавана от армията и правителството компания, изграждаща града.

Технологични договори

Властите планират да повторят и синхронизират технологията чрез други проекти, подкрепени от президента Абдул Фатах ал-Сиси, за когото новият град е флагманско начинание.

„Този модел се прилага за всички 14 нови града, които се създават…, една от нашите цели е интегрирането на градовете“, казва Халил.

Според някои египтяни новата столица е привилегия на елита в страна, където близо една трета от населението живее под прага на бедността. Други смятат обръщането към технологиите за твърде закъсняло.

„Това е много полезно за гражданите“, казва 53-годишният Тарк Хабиб, търговец, който говори в центъра на Кайро, където монолитните и известни с хаоса си централи на египетската бюрокрация се опразват.

Технологичните и комуникационни договори за новата столица възлизат на общо 640 млн. долара и може да достигнат 900 млн. долара през по-нататъшните фази, казва Халил. Сред партньорите са Huawei, Orange и Mastercard.

Система за наблюдение, разработена от Honeywell, ще следи „потока от пешеходци и задръстванията, ще засича кражби, ще наблюдава подозрителни хора и предмети и ще задейства автоматични аларми при извънредни ситуации“, съобщава компанията.

Докато работата по изграждането продължава, нивото на наблюдение или притесненията от него предстои да бъдат тествани.

Властите твърдят, че технологията за наблюдение ще цели засичането на престъпления и засилването на сигурността, а данните ще бъдат защитени от египетските закони и международните стандарти.

Но Египет преживя обхватни репресии срещу дисиденти по времето на Сиси, задействани чрез мерки като контрол върху дейността в интернет, изненадващи проверки от силите за сигурност на улицата, практическа забрана на протестите и въвеждане на извънредно положение.

Макар че засиленото наблюдение може да улесни идентифицирането на дисиденти, „не виждам какво може наистина да добави то отвъд това, което вече се прави, а то е много обхватно“, казва Стивън Фелдстейн, старши съдружник в института Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон и автор на книга за дигиталните репресии.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *