• нд. юли 14th, 2024

Жилищните разходи може да ускоряват инфлацията в еврозоната повече от очакваното

Bychaspic

ное. 5, 2021
Жилищните разходи може да ускоряват инфлацията в еврозоната повече от очакваното

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата може да прибавят повече към инфлацията в еврозоната, отколкото се смяташе досега, заяви членът на Европейската централна банка Роберт Холцман в коментар по ключова тема, която е във фокуса на вниманието на ръководителите на банката тази година, предава Ройтерс.

На въпрос колко жилищните разходи за собственици на домове може да прибавят към основната инфлация Холцман, който е председател на Австрийската централна банка, заяви, че тя може да се ускори с 0,5 процентни пункта.

Още по темата

„Чувал съм за 0,5 (процентни пункта). Това не е малко“, каза той пред репортери.

Жилищните разходи на собственици на домове в момента не са включени в най-широко използвания индикатор за инфлацията – хармонизирания индекс на потребителските цени, пропуск, който ЕЦБ отдавна критикува.

Представители на централната банка смятат, че включването на жилищните разходи е можело да доведе до „трайно по-ускорена“ инфлация от около 2014 г. насам и че между 2018 и 2020 г. инфлацията е щяла да бъде с около 0,2-0,3% над отчетените официално нива.

Но някои централни банкери твърдят, че трайно ниските лихви тласкат цените на жилищата нагоре, така че приносът на жилищните разходи за инфлацията расте.

По-рано тази година ръководителите на ЕЦБ се съгласиха, че макар данните за инфлацията да са поправени, за да включват жилищните разходи, те ще вземат предвид индикатори, включващи първоначални данни за жилищните разходи на собственици на домове.

На въпрос колко време ще е необходимо да се променят индикаторите за инфлацията, за да отразяват жилищните разходи, Холцман заяви: „Доколкото чувам, това няма да се случи за по-малко от три до пет години“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *