• ср. юли 24th, 2024

Жилищният пазар в САЩ подобри десет рекорда през 2021 г.

Bychaspic

дек. 25, 2021
Жилищният пазар в САЩ подобри десет рекорда през 2021 г.

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Коронавирусната пандемия и произтичащата от нея работа от разстояние са променили тенденциите за това къде, кога, защо и как американците купуват домове, съобщава компанията за недвижими имоти Redfin, цитирана от онлайн изданието World Property Journal.

Тази година цените на жилищата в САЩ достигнаха най-високото си средно равнище в историята, а броят на жилищните имоти за продажба намаля до историческо дъно. В същото време има рекордно търсене на втори дом.

„Продължаващата пандемия и огромните последици от нея за американската икономика и начина на живот и работа на американците създават необичайна ситуация на жилищния пазар през 2021 г.“, коментира главният икономист на Redfin Дарил Феъруедър.

Още по темата

„Работата от разстояние, ниските лихви, недостигът на строителни материали и неравенството в богатството, които водят до приток на заможни американци, купуващи ваканционни домове, са само едни от факторите, които взети заедно, създават историческа година за недвижимите имоти. Купувачите плащаха повече за жилище, купуваха по-бързо от планираното, търсеха извън родните си градове. Нажеженият жилищен пазар през тази година ще влезе в историята, но той може да стане по-балансиран през 2022 г.“, допълва Феъруедър.

Redfin изброява десет жилищни рекорда, подобрени през 2021 г.

Рекорд #1: Обичайното жилище в САЩ се продаваше за близо 400 хил. долара

Средната продажна цена на жилищата отвъд Океана достигна 386 хил. долара през юни, което е исторически връх и ръст с 24,4% на годишна база. Средната продажна цена може да достигне още един исторически връх до края на тази година. Цените на жилищата в САЩ растат двуцифрено през цялата година благодарение на ниските наличности и голямото търсене. Цените са много по-високи, отколкото преди пандемията в почти всички части на страната.

Рекорд #2: Предлагането на жилища намаля до най-ниското си ниво в историята

През юни жилищата за продажба достигнаха сезонно изгладен темп от 1,38 млн. Това е историческо дъно и спад с 23% на годишна база. САЩ изпитват недостиг на жилища по редица причини – липса на ново строителство, растящо търсене от купувачите и собственици на жилища, които се възползват от ниските лихви, за да рефинансират, вместо да продават.

Рекорд #3: Жилищата обичайно се продаваха само за 15 дни

Жилищата, които се продаваха през юни и юли, оставаха на пазара само 15 дни. Това е най-малкият среден срок в историята на пазара и е спад спрямо 39 дни през юни 2020 г. Скоростта на пазара отчасти се дължи на липсата на предлагане, което кара купувачите да придобиват дом веднага след пускането му в продажба, често без дори да са го виждали лично.

Рекорд #4: Над 60% от жилищата изчезваха от пазара за две седмици

Говорейки за бърз пазар, 61,4% от домовете, за които е сключен договор през март, са имали приета оферта в рамките на две седмици след излизането си на пазара, което е исторически връх.

Рекорд #5: Над половината от жилищата се продаваха над обявената цена

От продадените жилища през юни 56,5% са намерили купувач за по-висока цена от обявената. Това е рекорден връх и е с 29,6% повече спрямо година по-рано. Средно жилищата са се продавали с 2,6% над обявената цена през юни, което е още един рекорден връх. Обикновено причината жилищата да се продават над обявената цена е ожесточеното наддаване, което беше обичайно през тази година. Близо три четвърти от офертите, написани от агенти на Redfin през април, например, са се натъкнали на конкуренция от друг потенциален купувач.

Рекорд #6: Лихвите по ипотечните кредити спаднаха до 2,65%

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент достигнаха 2,65% в седмицата до 7 януари 2021 г., което е най-ниското историческо ниво. Ниските лихви са една от причините за трескавото купуване на жилища, което в крайна сметка доведе до недостиг на предлагането и ръст на цените.

Рекорд #7: Инвеститори са купили почти една пета от всички закупени жилища в САЩ

Инвеститори в недвижими имоти са купили 18,2% от жилищата, придобити в САЩ през третото тримесечие на 2021 г. Това е рекорден дял и е ръст спрямо 11,2% година по-рано. В доларово изражение инвеститорите са купили жилища за рекордните 63,6 млрд. долара през същия период спрямо 35,7 млрд. долара година по-рано. За много индивидуални купувачи на жилища е било трудно да се конкурират с инвеститори – фактор, който е затегнал жилищния пазар за купувачите тази година.

Рекорд #8: Търсенето на втори домове почти се е удвоило спрямо периода преди пандемията

Търсенето от купувачите на жилища на втори домове е нараснало с 91% спрямо нивата преди пандемията през януари, което е рекорден растеж. Търсенето на ваканционни домове се е увеличило на фона на работата от разстояние, която се затвърди в средата на 2020 г. и позволи на много „бели якички“ да работят от къща на плажа или вила в планината.

Рекорд #9: Близо една трета от американците са искали да се преместят в друг голям град

В още един страничен ефект от ръста на работата от разстояние 31,5% от потребителите на Redfin.com са искали да се установят в различен голям град през първото тримесечие на 2021 г., което е рекорден връх и ръст спрямо 26% година по-рано. Това отчасти се дължи на желанието на работещите от разстояние хора да се установят в относително достъпни градове в търсене на по-големи жилища, повече външни площи и слънчево време.

Рекорд #10: Луксозните жилища обичайно се продаваха на 25% по-висока цена от миналата година

Средната продажна цена на луксозните жилища в САЩ нарасна с 25,8% на годишна база до 1 025 000 долара през второто тримесечие на 2021 г., което е рекорден ръст на цените. За сравнение, ръстът на цените на жилищата в средния сегмент достигна 16% на годишна база, а достъпните жилища поскъпнаха с 13,2%. Ръстът на цените на луксозните жилища изпревари този на по-достъпните домове отчасти защото заможните американци се възползваха от силния фондов пазар тази година заради увеличаването на стойността на жилищата и работата от разстояние.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *