• ср. юни 19th, 2024

Замръзнали в миналото уебсайтове показват нивото на родното образование

Bychaspic

юни 3, 2024

Голяма част от учебните заведения в България нямат добро присъствие онлайн и уебсайтовете им, ако ги има, не отговарят на очакванията на родители, ученици и учители. Технологиите и платформите са остарели и не позволяват много нови функционалности.  Това коментира Сергей Венков, управител на Фондация „За Семейството и Децата“, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова. Изостаналите в миналото уебсайтове в някаква степен са показателни за нивото на българското образование.

Много от училищата не разполагат с документ за собственост върху хостинг и домейн, нямат данни за достъп до хостинг и домейн и това затруднява обновяването му, това е основният проблем, с който от фондацията се сблъскват. „В съвременния свят е недопустимо образователна институция да няма самостоятелност в това отношение и да е зависима от трета страна“.

Това се дължи на невежество, пропуск и неглижиране на тази необходимост, коментира Венков. По думите му социалните мрежи ще продължат да бъдат фактор в комуникацията, но има функционалности, в които уебсайтовете са незаменими. Уебсайтовете отстъпват пред социалните мрежи като средство за комуникация между учители, родители и ученици, защото „не са били поддържани и не са изпълнявали ролята, за която са били предназначени“, подчерта събеседникът.

„Социалните мрежи безспорно са фактор и те ще продължат да бъдат такъв. Но социалната мрежа не може да предостави например нотификация, когато има нещо ново в училището. (…) Сайтът има предимството да инициира комуникацията, докато при социалните мрежи всички потребители са само консуматори на нещо, което няма търсачка. Новините минават и заминават, а при сайтовете има навигация, начин да намерим нещо, което е отминало – лесно, бързо и удобно“.

Инициативата по изграждане и обновяване на сайтовете на образователните институции е безплатна за учебните заведения, като финансирането се извършва от бизнес ангели – „фирми, корпорации, за които тези ценности са важни“, каза Венков. „На този етап имаме само четирима ангели, като за нас е изключително важно да разширим ресурса и обхвата на програмата, защото имаме много запитвания от цялата страна. Искаме да разширим екипа, за да можем да правим повече сайтове на месец“.

Търсим партньори, които да участват заедно с нас в подобряването на условията за по-добро презентиране на труда на децата и на труда на учителите. По този начин ще можем утре ние да имаме едни по-качествени кадри именно за бизнеса като работна ръка, млади предприемачи, лидери в обществото.

Фондация „За Семейството и Децата“ е член на BESCO.

Ако едно училище иска да обнови своя сайт какво трябва да направи? Какви са изискванията за изработването и обновяването на един сайт? В каква времева рамка се случва това? Какви са предпочитанията на учениците за уебсайта на една образователна институция?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *